Veel mensen hebben er wel eens van chiropractie gehoord, maar de meesten vragen zich toch nog af wat dit nu precies inhoudt. Waar komt chiropractie vandaan, wat is de behandelwijze, en voor wie kan chiropractie een oplossing zijn.

Als we de encyclopedie er op naslaan, vinden bij het woord chiropractie de volgende uitleg: “Een behandelmethode die zich bezighoudt met diagnose, behandeling en preventie van stoornissen aan het bewegingsapparaat en de effecten ervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid”. Om het iets beeldender te maken: Volgens de chiropractie bestuurt het zenuwstelsel alle processen in het lichaam. Als er iets fout gaat in één of meerdere van die processen, wordt de oorzaak meestal terug gevonden in het zenuwstelsel. Tijdens de behandeling concentreert de Chiropractor zich op het zenuwstelsel om het probleem, en eventueel verwante problemen, op te lossen.

Chiropractie is een wereldwijd bekende natuurlijke geneeswijze die al ruim honderd jaar bestaat. Toch kennen nog maar weinig mensen de mogelijkheden van chiropractie om allerlei kwalen en aandoeningen te bestrijden of te verlichten.

De geschiedenis van Chiropractie

Behandel- en geneeswijzen via de wervelkolom bestaan al heel erg lang, maar pas sinds de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond er bij artsen, met name neurologen, meer en meer belangstelling voor deze vorm van manuele therapie en haar ogenschijnlijk goede resultaten. In eerste instantie werd de chiropractie ontwikkeld en verfijnd als alternatieve geneeswijze. Later werd, mede dankzij het baanbrekende onderzoek van de in Canada geboren Daniel David Palmer, de chiropractie erkend als beroepsgroep. En mede door goede onderzoeken en verfijning van de techniek werd de chiropractie ook steeds meer erkend als serieuze behandelwijze waar ook daadwerkelijk resultaten mee te behalen zijn.

Na eerst in Amerika te zijn gestart, verspreidde de behandelwijze zich in de 21ste eeuw verder uit over de wereld als erkend beroep met een bewezen behandeltechniek. In vele landen heeft de chiropractie dan ook de status van eerstelijns zorg met een onafhankelijke behandelbevoegdheid. Helaas is de chiropractie in Nederland en België tot op heden nog niet door de overheid erkend als eerstelijns zorgverlener.

Ondanks de (nog) niet-erkenning van de overheid, is de beroepsgroep sterk gereguleerd door binnen de vakorganisatie strenge regels te stellen. Juist door deze zelfregulering is de beroepsgroep er in geslaagd om toch in Nederland een duidelijke plaats in te nemen in het gehele zorgstelsel.

Het woord ‘chiropractie’ is afgeleid van de Griekse woorden ‘cheir’ en ‘prattein’, die respectievelijk hand en beoefenen betekenen. chiropractie betekent met andere woorden ‘met de hand uitvoeren’. chiropractie is een beroep in de gezondheidszorg die zich richt op aandoeningen van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel, en de effecten van deze aandoeningen op de algemene gezondheid. chiropractie zorg wordt meestal gebruikt voor de behandeling van neuromusculoskeletal klachten, inclusief maar niet beperkt tot rugpijn, nekpijn, pijn in de gewrichten van de armen of benen, en hoofdpijnen.

De officiele definitie van chiropractie van de World Federation of Chiropractic is als volgt:

“Chiropractie is een medisch beroep dat zich bezig houdt met de diagnose, behandeling en preventie van mechanische stoornissen in het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervelmanipulaties en correcties.”

De wervelkolom en het zenuwstelsel staan voor de chiropractor centraal. Hij gaat ervan uit dat veel gezondheidsproblemen daarin hun oorsprong hebben. Via het zenuwstelsel gaan signalen van de hersenen naar het gehele lichaam (o.a. organen, gewrichten en spieren) en terug. Storingen in dit stelsel kunnen in principe problemen in het gehele lichaam veroorzaken. De wervelkolom kan het functioneren van een zenuwbaan beinvloeden.

Door een chiropractische behandeling wordt gezorgd dat de zenuwbanen zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. De meeste klachten die de chiropractor behandelt betreffen lage rugklachten (spit, hernia, ischias, artrose) en nekklachten (hoofdpijn, migraine, duizeligheid, whiplash, aangezichtspijn, artrose). Daarnaast klachten in armen en benen (tintelingen, gevoelloosheid, RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom, ischias, voetklachten), bovenrugklachten, pijn op de borst, bekkeninstabiliteit, rugklachten tijdens of na de zwangerschap en klachten zoals koliek en kiss syndroom, vaak het probleem bij huilbabies. Op de pagina van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (www.chiropractie.nl) kunt u hier meer informatie over vinden.

De meest voorkomende therapeutische procedure uitgevoerd door artsen van de chiropractor is bekend als “spinale manipulatie,” ook wel “chiropractic aanpassing.” Het doel van manipulatie is het herstel van gewrichtsmobiliteit door handmatig toepassen van een gecontroleerde werking van de gewrichten die hypomobile zijn geworden – of beperkt in hun beweging – als gevolg van een weefsel schade. Weefsel schade kan worden veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis, zoals het verkeerd tillen van een zwaar voorwerp, of het zitten in een lastige positie met slechte spinale houding voor een langere periode. Manipulatie, of de aanpassing van de getroffen en weefsels, herstelt mobiliteit, aldus het verlichten van pijn en spierspanning, en waardoor de weefsels genezen.

Chiropractie behandeling veroorzaakt zelden ongemak. Echter, patienten kunnen soms lichte pijn ervaren of last hebben van pijn na de behandeling (zoals bij sommige vormen van lichaamsbeweging) wat meestal binnen 12 tot 48 uur verdwijnt.

Dokters van chiropractie kunnen patienten beoordelen door middel van klinisch onderzoek, llaboratoriumtests, diagnostische beeldvorming en andere diagnostische ingrepen om te bepalen wanneer een chiropractie behandeling uitkomst kan bieden of juist niet. Chiropractors zullen makkelijk patienten doorverwijzen naar de juiste gezondheidszorg wanneer chiropractische zorg niet geschikt is voor de patient.

Na de klassieke geneeskunde en tandheelkunde is chiropractie de derde meest voorkomende geneeswijze in de wereld. De filosofie van de chiropractie is dat veel gezondheidsproblemen hun oorsprong in de wervelkolom kunnen hebben.

Het ruggemerg, beschermd door de wervelkolom, kan worden gezien als een onderdeel van een telefooncentrale. Wanneer er storingen in de kabels zijn, komt de boodschap niet goed door. Dit werkt ook zo voor de zenuwen in het ruggemerg. Deze zenuwen controleren de bewegingen en het gevoel door het gehele lichaam. Wanneer ze verstoord raken, bijvoorbeeld door een val, auto-ongeluk of een verkeerde beweging, kan dat overal in het lichaam nadelige gevolgen hebben. Denk hierbij aan pijn in gewrichten, spieren, pezen en organen

Manieren van behandelen

De behandeling is gericht op het feit dat een aandoening van het lichaam veroorzaakt wordt door een storing in het zenuwstelsel. De behandeling zal zich dan ook in eerste instantie daarop richten. Via manuele druktechnieken die toegepast worden op gewrichten, en met name op de wervelkolom, kunnen veel problemen opgelost worden.

Een duidelijk kenmerk van de Chiropractie is dat er geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen operatieve ingrepen en/of een vorm van bestraling. Mocht dit wel noodzakelijk zijn, om wat voor reden dan ook, dan zullen we je ook aanraden om contact op te nemen met de traditionele gezondheidszorg voor een verdere behandeling.

Er is geen minimum of maximum leeftijd verbonden aan een behandeling. Behandeling zal altijd aangepast worden aan leeftijd en eventuele lichamelijke beperkingen. De jongste patiënt die ik ooit in de praktijk gehad heb, was een baby van een paar dagen oud. Maar ook mensen van ruim over de negentig jaar zie ik regelmatig. Leeftijd speelt geen enkele rol bij een behandeling!

Het totaalplaatje is belangrijk!

Als je een afspraak maakt, zal de chiropractor je meestal veel vragen stellen over je klacht en eventuele andere klachten. Daarnaast zal een algemeen lichamelijk onderzoek meestal deel uitmaken van de afspraak. Reden hiervoor is om een duidelijke diagnose te stellen naar aanleiding van de klacht en om eventuele relaties met andere klachten in beeld te brengen. De Chiropractie gaat namelijk uit van het feit dat alles in het lichaam in verband staat met elkaar, en dus een behandeling voor klacht 1 ook effect kan hebben op een andere klacht die op het eerste gezicht geen verband houdt.

Ook kan er een advies gegeven worden omtrent voeding (wat te eten, en wat beter te vermijden is) en eventuele oefeningen die je thuis kunt doen ter ondersteuning van de behandeling.

In de Chiropractie staat het totaalplaatje voorop!

Wat is een Chiropractie Behandeling?