Tijdens een verjaardagsfeestje wordt altijd gesproken over ‘de kraker’. Het is duidelijk dat de mensen die deze uitspraken doen weinig kennis hebben van de mogelijkheden van chiropractie. Doordat Chiropractie nog vrij nieuw is, zijn er nog steeds dringende vragen. Laten we de meest gestelde vragen even onder de loep nemen!

Wat is het verschil tussen chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie?

Een veelgestelde vraag met een korte uiteenzetting. Een fysiotherapeut werkt op de spieren, een manueel therapeut op de wervels, en een chiropractor op de gewrichten en wervels, spieren en zenuwstelsel. Een chiropractor is geen kraker, maar een specialist op het gebied van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel.

Chiropractoren hebben een 6 jaar universitaire opleiding achter de rug. De manuele therapeut heeft een weekend cursus over een paar jaar gedaan. Het aantal lesuren actief gevolgd is dus niet te vergelijken. Bovendien werkt de chiropractor in Nederland nog een jaar na de studie onder begeleiding.

Een chiropractor mag en kan zelf een diagnose vaststellen. Hij is opgeleid om zelf röntgenfoto’s te maken en te beoordelen. Bij de behandeling maakt hij gebruik van snelle, korte correcties en diverse andere technieken. Een chiropractor zal bij elke klacht naar het gehele lichaam kijken en niet alleen het pijngebied behandelen. Een manuele therapeut heeft een vierjarige HBO opleiding tot fysiotherapeut voltooid en daarna een deeltijd studie tot manueel therapeut. Hij maakt gebruik van druk- correcties en daarnaast fysiotherapeutische behandelmethoden. Zo zal de manueel therapeut vooral dat gebied behandelen dat klachten geeft, terwijl de chiropractor naar het hele lichaam kijkt.

Is een verwijzing van de huisarts nodig?

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Wel verwijzen steeds meer huisartsen door naar de chiropractor.

Kan ik ook behandeld worden als ik zwanger ben?

Ja, van de eerste tot en met de laatste dag van de zwangerschap. Chiropractoren kunnen u van onnodige pijnen verlossen d.m.v. specifieke behandeltechnieken. Het behandelen van zwangere vrouwen en baby’s is een specialisatie binnen de chiropractie.

Is het zinvol om de wervelkolom te laten controleren ter preventie van klachten?

Ja. In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die er opeens zijn, maar het lichaam geeft alleen de grens aan. Met preventieve controle kunnen aankomende problemen in veel gevallen tijdig ontdekt en hersteld worden, hetgeen in een later stadium klachten voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen.

Is de behandeling pijnlijk?

Nee. De correcties van de wervelkolom zijn normaal gesproken niet pijnlijk. De be handeling kan wel eens vervelend zijn als de klachten zeer acuut zijn. Ook de behandeling van de betreffende spieren kan dan vervelend zijn. Als het pijnlijk is moet de patient dit altijd melden. De chiropractor kan dan besluiten om de behandeling aan te passen.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Het aantal behandelingen dat nodig is wisselt per patient en is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. leeftijd, fysieke gesteldheid, aard van de klacht en duur van de klacht. In het algemeen moet er binnen de eerste vijf behandelingen wel een duidelijke verandering optreden. Daarna wordt opnieuw geevalueerd hoe lang en hoe vaak behandeling nodig is. Zodra het beter gaat wordt de behandelfrequentie afgebouwd.

Mag ik gewoon alles doen en sporten na een behandeling?

We raden u aan het na de behandeling ongeveer 24 uur rustig aan te doen en veel water te drinken. Het lichaam is immers bezig met het verwerken van de behandeling, dat neemt even tijd. Vermijd: sporten, buk-, draai-, en strekbewegingen (b.v. Stof- zuigen, ramen lappen, vegen) en zware boodschappen dragen. Mocht u nog vragen hebben over bepaalde bewegingen, sporten, hobby’s etc. dan kunt u deze altijd met de chiropractor doornemen.

Wat betekent chiropractie?

Het woord is afgeleid van de Griekse woorden cheir en prassein, die respectievelijk hand en beoefenen betekenen. Chiropractie betekent met andere woorden, met de hand uitvoeren.

Waardoor wordt het krakende geluid door veroorzaakt?

Het “krakende” geluid wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtsvloeistof wanneer een gewricht in beweging wordt gezet. Er ontstaat een onderdruk in het gewricht. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of in de voeten. Hetzelfde effect treedt op wanneer een kurk van een champagnefles wordt getrokken. Nog even wat voordelen op een rijtje: Een chiropractor heeft dus in het algemeen een hogere opleiding, beschikt over meerdere behandeltechnieken, heeft een betere kennis van röntgenfoto’s, is door de Engelstalige achtergrond sneller op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en werkt onafhankelijk waardoor er een verschil is met andere groepen die binnen de Nederlandse gezondheids- zorg actief zijn.

Wordt een chiropractische behandeling vergoed?

Bijna alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen. De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Chiropractic Misconceptions

Top Myths over Chiropractie