De kerstdagen komen er weer aan en zijn normaliter gevuld met een druk schema, feestjes, winkelen en heel veel eten. Toch betekenen deze dagen voor veel mensen ook spanning en stress. Hun werkritme, lichaamsbeweging en eetgewoonten worden verstoord. Dit kan leiden tot frustratie en ongedurigheid. Voor uzelf zorgen is dan ook extra belangrijk tijdens dit soort dagen. Maak gebruik van deze tips om de stress van de feestdagen onder controle te houden en het meeste te maken van de feestelijkheden.

Delegeer!

Moet er schoongemaakt worden in huis of moet de boel nog versierd worden? Geef ieder familielid een bepaalde taak of een ruimte om in aan het werk te gaan.

Sport

Een cardio work-out, training met gewichten en yoga verminderen het stressniveau en geven u een beetje tijd voor uzelf.

Vermijd suiker

Door suiker raakt u eerder geirriteerd of onrustig en bij veel mensen verzwakt het ook nog eens het immuunsysteem. Ook is gebleken dat suiker het aantal witte bloedcellen (die infecties tegengaan) gedurende zes uur na innemen vermindert. Juist tijdens de feestdagen wordt er veel gesnoept, maar hou de hoeveelheid in de hand.

Drink voldoende water

Uitdroging is één van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn, vermoeidheid, zere gewrichten en stijfheid. Door alcohol droogt u uit, zorg daarom dat u extra veel fris water drinkt.

Maak een lijst en loop hem na

Door een hectisch schema wordt het extra belangrijk om een planning vooraf te maken en de boel goed te organiseren. Als u ‘s nachts wakker ligt omdat u zich zorgen maakt over alles wat u nog moet doen dan wordt het tijd om op te staan en een ‘to do’-lijstje te maken. Hierdoor wordt het rustiger in uw hoofd en kunt u weer slapen.

Zorg dat u genoeg slaapt

Door goed uitgerust aan de dag te beginnen, heeft u meer energie om met de stress om te gaan. Zorg in elk geval voor 7 à  8 uur per nacht. U zult merken dat u energieken bent en meer dingen kunt klaarspelen in minder tijd.

Lachen is gezond

Het is misschien een cliché, maar dit cliché is helemaal waar. Mensen die dagelijks lachen geven aan minder stress te hebben en gezonder te zijn. Dus: giegel maar een eind weg. Het is goed voor u!