Mensen vragen mij vaak “…Ik heb rugpijn, wat kunt u voor mij doen?…” Dan lach ik en denk ik “u bent nog nooit bij een chiropractor geweest, hè?” Het verbaast mij als chiropractor nog steeds dat zoveel mensen pijn hebben en nog nooit de juiste hulp hebben gezocht.Het mag dan een relatief nieuw beroep zijn (chiropractie wordt al sinds 1895 beoefend) maar we worden vaak bestempeld als dé rugpijn-specialisten. Toch zijn veel mensen in mijn woonplaats nog nooit bij de chiropractor geweest.

Op school heb ik veel geleerd over neurologie, anatomie en biomechanica en wil daarom één en ander verhelderen. Daarom schrijf ik wekelijks een column over mythes over rugpijn. Het is immers de meest voorkomende oorzaak van een inactieve levensstijl in de huidige maatschappij.

Mythe 1 “het gebeurt mij toch niet”

Uit cijfers blijkt dat acht van de tien mensen op een gegeven moment last krijgen van rugpijn. Het is de meestvoorkomende handicap bij mannen ouder dan 45. Het is de op één na meest voorkomende reden voor een dokterbezoek en de op twee na meest voorkomende reden voor een operatie. Wat ziekenhuisopname betreft staat rugpijn op de vijfde plek. Naarmate we ouder worden, worden we minder buigzaam en raken we spierkracht kwijt. Tegelijk krijgen we vaker rugpijn. De rug is niet voor niets de plek waar de meeste sportblessures ontstaan.

Mythe 2 “Ik ben fit, dus krijg ik geen last van rugpijn”

Mensen die regelmatig sporten en goed voor zichzelf zorgen krijgen minder snel rugpijn dan de ‘bankhangers’ onder ons. Toch kan rugpijn iedereen treffen, ook actieve mensen. Een voorbeeld: van sporten als golf en hardlopen is bekend dat ze rugpijn veroorzaken. Hiermee wil ik niet zeggen dat u deze sporten niet mag beoefenen. Maar houd wel rekening met uw rug als u zich voorbereid op deze sporten. Hou rekening met uw houding, buigzaamheid en kracht. Uw bekken en ruggengraat moeten een stabiel midden voor de armen en benen vormen. De spieren die ons rechtop houden, worden zwakker naarmate u ouder wordt. Hierdoor worden we met de jaren ook kleiner. Wanneer de spieren zwakken worden, komt er meer druk op de pezen in uw rug. Met zwakke spieren zijn dingen als stofzuigen, in de tuin werken en tillen soms al pijnlijk.

Mythe 3 “De pijn is zo erg, ik heb zeker een operatie nodig”

De hoeveelheid pijn bij een onderrugblessure houdt geen verband met de schade die er in het lichaam is. Een spiersamentrekking van een verrekking kan enorm veel pijn doen en zelfs zorgen dat u moeilijk kunt lopen. Aan de andere kant kan een grote hernia bijna pijnloos zijn.

Hoeveel directe pijn u heeft, zegt wel iets over de schade. Denk maar aan de pijn die u voelt als u zich brandt. Chronische pijn past vaak niet bij de hoeveelheid schade. Blessures aan de rug komen veel voor. Ze zijn meestal niet levensbedreigend maar wel duur: u mist werkdagen, de medische kosten zijn hoog. Rugpijn mag dan veel voorkomen, toch is het gemakkelijk te voorkomen met beweging en nieuwe zit- en stahoudingen. Zelfs mensen die al last hebben kunnen  verdere blessures voorkomen.

Op ons kantoor zijn we altijd op zoek naar de oorzaak van uw rugpijn, maar helpen u ook deze pijn te voorkomen. Tachtig procent van alle Canadezen hebben rugproblemen, dus hoe groot is de kans dat u het ook heeft? Uw chiropractor kan u goede houdingen aanleren en u leren stretchen en bewegen. Hierdoor kunt u verdere pijn voorkomen.