Is het echt nodig om naar de chiropractor te gaan om de ruggengraat bij de stellen? Waarom kunnen we dat zelf niet? Of kunnen we onszelf wel aanpakken? Als iemand zichzelf kan aanpakken, dan is het een chiropractor. Wilt u een geheimpje weten? Ook chiropractors bezoeken een chiropractor!

Chiropractors komen vaak genoeg sceptici tegen. Je ziet ze op feestjes en bij andere gelegenheden. Als ze horen dat er een chiropractor aanwezig is, vertellen ze direct dat ze zichzelf wel kunnen kraken (wat een rotwoord!) Ze pakken hun nek, hoofd of heupen vast en laten die kraken en knakken. Naderhand neemt de chiropractor de man apart en vertelt hij hem het volgende:

Het knakkende geluid is niet hetzelfde als het geluid bij de chiropractor. Wervels die heel mobiel zijn en veel geluid maken, zijn vaak juist niet de wervels die aangepakt moeten worden. Als u geluiden kunt maken met uw ruggengraat, betekent het dat er wervels vastzitten en helemaal niet bewegen terwijl anderen nu juist teveel bewegen.

Door te kraken vermindert u de druk op uw zenuwen helemaal niet: het kan zelfs schade veroorzaken. U pakt sowieso niet de juiste wervels aan door zo te doen.

Ja, u kunt uzelf kraken, maar daarmee herstelt u helemaal niets. Soms voelt u wel een verminderde spanning, maar dat is vaak maar tijdelijk, waarna u opnieuw wilt kraken. De oorzaak hiervan is niet duidelijk. Maar om goed te kraken moet het in een bepaalde hoek en met een bepaalde kracht gebeuren. Dat kunt u niet zelf.

Als een chiropractor uw wervels heeft aangepakt dan zouden de krakende wervels op moeten houden met kraken. Ze doen hun werk weer in samenspraak met de rest van de ruggengraat.