Deze informative is een samenvatting van verschillende bronnen over geboortetrauma. Als chiropractor merk ik dat het vaak de oorzaak is van de problemen van veel patiënten. De effecten van en schade door geboortetrauma’s laten duidelijk zien waarom kinderen altijd nagekeken moeten worden op een kromme ruggengraat en andere pijnlijkheden.

Door ingrijpen bij de bevalling komt het lijfje van een baby onder druk te staan. Te denken valt aan het inleiden van de geboorte, het toedienen van medicijnen en gekke houdingen die de moeder aan moet nemen tijdens de bevalling. Ook trekken aan de baby, vacuums en keizersneden helpen niet.

Bij een normale bevalling wordt aan het hoofd van het kindje tijdens de bevalling veel getrokken en gedraaid. Soms zijn er hulpmiddelen nodig om het kindje ter wereld te brengen, wat de zaken er nog gevaarlijker op maakt.

De onderzoeken hieronder hebben het vooral over trauma’s door dergelijke hulpmiddelen. Belangrijk is het om kennis te nemen van deze opmerking van Dr. Abraham Towbin, onderzoeker van verwondingen aan de ruggengraat. Hij zegt:

“…Zelfs onder ideale omstandigheden is de geboorte een traumatische gebeurtenis voor een kindje…”

Meer onderzoeken nodig

Over geboortetrauma’s wordt niet veel geschreven. Hierdoor wordt het ook weinig behandeld. Er zijn meer documenten en onderzoeken nodig die dit type trauma helpen voorkomen. In de tussentijd kunnen veel patiënten baat hebben bij manuele therapie. Met chiropractie is veel te verbeteren.