Lage Rugpijn Verhelpen Door Oefeningen

Je rug is een ontzettend belangrijk onderdeel van je lichaam. Je rug ondersteund je lichaam bij nagenoeg alles wat je doet. Juist daarom is het van groot belang om je rug in goede conditie te houden, in het voordeel van je hele lichaam en dus je levensplezier.

Het grootste deel van alle rugklachten worden veroorzaakt door een (te) zwak lichaam met een verkeerde lichaamshouding.

Toch moeten we de rugspieren niet ontzien, maar juist op een goede manier aanspreken omdat heel veel rugklachten juist ontstaan door (te) zwakke spieren. Daarbij zijn er ook veel mensen die de rugspieren verkeerd belasten en trainen en tegenwoordig hebben de rugspieren het extra zwaar te verduren door onder andere ons ‘zittende’ bestaan (tv/computers) en de smartphone heeft ook geen positieve invloed op de rugspieren.

Dr. Stuart McGill is tevens auteur van onder andere ‘Low back Disorders: Evidence-based prevention and rehabilitation’.

Hij vertaald de wetenschap naar de sportwereld. Dr. McGill heeft onderzocht dat de sit up’s een negatieve druk op de wervelkolom veroorzaken van ongeveer 3300 Newton (375kg) per sit up. Wanneer je bijvoorbeeld 100 sit up’s doet is de totale druk op de wervel- kolom 330.000 Newton. Door zijn onderzoek is er duidelijk oefeningen dat wij moeten niet doen en oefeningen dat wij kunnen onze rug goed versterken.

The big three don’t do’s van dr. Stuart McGill

Dus Wat moet je wel doen voor een sterke rug?

The big three do’s van dr. Stuart McGill

McGill Curl Up

McGill modified curl up

Side Bridge

Side Bridge voor rugklachten

Bird Dog

Bird Dog oefening voor rugklachten

Je kunt meer informatie hier in het engels lezen over de boven drie oefeningen

Stretch oefeningen en Yoga tegen rugpijn

De kat en de kameel oefening kunnen ook worden gebruikt in yoga. Iyengar-yoga, een vorm van Hatha yoga, helpt vaak bij rugklachten. Het is de meest beoefende vorm in de VS, Iyengar yoga combineert meditatie, oefeningen en…lees verder…

Een mooie Yoga oefening voor de rug is de kameel

kameel  stretch oefeningen

Comments are closed.