Het is algemeen bekend dat vijandigheid het risico op hartziektes vergroot. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat vergevingsgezindheid dit gevaarlijke effect kan terugdraaien. Mensen die anderen de schuld geven van hun problemen hebben vaker chronische pijn, hart- en vaatziektes en andere kwaaltjes. Vergevingsgezindheid doet stress afnemen. Door stress onderga je ook fysiek veranderingen, zoals een hoge bloeddruk en hartslag en minder weerstand. Dit leidt tot ziektes.

Vergevingsgezindheid is daarom van cruciaal belang voor de gezondheid. Het geeft u controle over uzelf. Het gaat stress tegen doordat mensen minder snel boos worden of te heftig reageren. Een gevoel van hulpeloosheid kan ertoe leiden dat u zich ziek voelt. Wanneer u leert vergeven, ontwikkelt u een emotioneel zelfvertrouwen waardoor u zich sneller over dingen heen kunt zetten.

Dat u vergevingsgezind bent, betekent nog niet dat u een voetveeg hoeft te zijn. U hoeft niet alles toe te staan, niet te verdringen dat er nare dingen zijn gebeurd en geen excuses te verzinnen voor het gedrag van anderen. Vergevingsgezindheid betekent ook niet dat u iedereen te vriend hoeft te houden. Vergevingsgezindheid is iets dat u voor uzelf doet, niet voor een ander. Het voorkomt dat u energie verspilt aan boosheid. Wat is vergeven precies? Het is een rustig gevoel dat u voelt als u accepteert dat het leven niet altijd verloop zoals u zelf zou willen. Dat u niet alles zo persoonlijk hoeft te nemen en dat slechte dingen uw leven niet hoeven te verpesten, ook al hebben ze dat in het verleden wel gedaan.

Vergevingsgezindheid is iets dat u moet oefenen. Neem eerst een de verantwoordelijkheid voor uw eigen gevoelens. Al bent u gekwetst, kijk naar de goede dingen in uw leven. Haal geen oude koeien uit de sloot maar wees dankbaar voor wat u heeft. Vindt u dit nog moeilijk, volg dan deze tips.

 1. Wees dankbaar. Als u wakker wordt, bedenk dan hoe mooi het is om te leven.
 2. Liefde. Zoek verliefde mensen op en trek geluk uit hun geluk. Bel met vrienden en vertel ze dat u van ze houdt.
 3. Schoonheid. Zoek een fijn plekje in de natuur. Bent u gestresst? Ga dan in gedachten naar die plek.

Leer rustig te blijven in elke situatie, hoe ernstig dan ook. Er bestaat een techniek die 45 seconden kost en de ‘Positieve Emotionele Herstel Techniek’ heet. Deze kan u kalmeren als u boos, gekwetst, depressief of verbitterd bent over iets wat u is overkomen.

 1. Concentreer volledig op uw buik en adem langzaam twee keer in en uit. Adem in met uw buik en laat hem ontspannen als u uitademt.
 2. Denk bij de derde ademhaling aan iemand van wie u houdt of een mooi plekje waar u vrolijk van wordt.
 3. Blijf die persoon of plek in uw gedachten houden en voel hoe warm u er vanbinnen van wordt. Let erop dat uw buik nog steeds in en uit gaat.
 4. Als u ontspannen bent, denkt u opnieuw aan de situatie. Probeer deze nu eens anders te benaderen.

Denk eens na bij alle dingen die u zichzelf oplegt (bijvoorbeeld doelen) waar u zelf geen invloed op heeft. Hierdoor voelt u zich vaak hulpeloos, boos en gefrustreerd. Mensen vinden bijvoorbeeld vaak dat anderen niet tegen ze mogen liegen, dat het leven altijd eerlijk moet zijn en dat hun ouders ze beter hadden moeten behandelen. Zelf heeft u daar geen invloed op. Gebeurt er iets waar u niets aan kan doen, volg dan deze stappen.

 1. Erken dat u gekwetst of boos bent. Denk eens na of deze gevoelens iets met het verleden te maken hebben. Wees er bewust van dat u nu in het heden leeft.
 2. Denk eraan dat u zich alleen slecht voelt omdat u iets probeert te doen aan iets waar u helemaal niets aan kunt veranderen.
 3. Moet u zich wel zo vasthouden aan wat u wil?
 4. Vraag uzelf eens af: ‘Door welke ervaring uit mijn leven komt het dat ik dit nu wil aanpakken?’ Dit is uw doel, waar u zelf geen invloed op heeft.
 5. Verander uw houding van eisen dat u krijgt wat u wil naar hopen dat u dit krijgt.
 6. Gebruik die hoop vervolgens om uzelf te motiveren om een oplossing te vinden. U denkt helderder na en voelt zich rustiger. En dat is wat vergevingsgezindheid in een notendop is.