De tijd van skiën en schaatsen is weer aangebroken. Hang de zomerse sportkleding maar weer in de kast: het is weer tijd voor winterkleding. Voor veel Canadezen staat de winter voor een wekelijks ski-tripje of een middagje schaatsen op het meer. Maar de winter is ook de periode waarin we verkouden worden, griep krijgen en wanneer andere virussen om zich heen grijpen. De reden dat deze microorganismes juist in de winter zo actief zijn is dat ons immuunsysteem ons niet voldoende tegen ze beschermt.

Het immuunsysteem is een uitgebreid systeem van verschillende klieren die allemaal verschillende witte bloedcellen aanmaken die aan het werk gaan als een soort leger om ons te beschermen tegen infecties van buitenaf.

Veel gezondheidsproblemen zijn het resultaat van een zwak immuunsysteem. Enkele gezondheidsproblemen die door een zwakker immuunsysteem komen zijn artritis, astma, allergieën, psorias, lupus, kanker, vermoeidheid en het altijd ziekig zijn.

Niet iedereen die bloot wordt gesteld aan een virus of bacterie wordt ook ziek: alleen mensen met een zwak immuunsysteem gebeurt dat.
Voordat we dieper ingaan op wat u kunt doen om uw immuunsysteem te verbeteren, moeten we het hebben over wat het immuunsysteem zwakker maakt. Dit komt namelijk hoofdzakelijk door uw levensstijl. Dr. Cherskin experimenteerde met studenten die allemaal onder andere stress werden gezet en testte vervolgens hun immuunsysteem.

Hij kwam er achter dat zaken als sigarettenrook, een laag bloedsuikergehalte en stress de werking van het immuunsysteem drastisch verlagen. Eén van zijn theorieen is dat we tijdens een normale dag dingen doen waardoor ons immuunsysteem veel problemen heeft om te blijven functioneren.

Zo geven we virussen een kans om in ons lichaam te komen. Andere zaken die het immuunsysteem verslechteren zijn voedingsmiddelen met veel cholesterol, metalen (lood, kwik, cadmium), alcohol, gefrituurd eten, toevoegingen aan voeding, overgewicht, vervuiling, pesticiden, herbiciden, medicijnen, te veel zonlicht en straling.

Er zijn vijf gebieden die aangepakt moeten worden om het functioneren van het immuunsysteem te verbeteren.

Optimaal functioneren van de zenuwen

Om een goed werkend immuunsysteem te hebben, moeten het zenuwstelsel ook goed werken. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het zenuwstelsel de reactie van het immuunsysteem in grote mate bepaalt. Fisioloog I.M. Korr stelt dat letsel aan de ruggengraat verbonden is aan te vaak ziek zijn.

Goede voeding

Ons immuunsysteem wordt aangestuurd door reacties in ons lichaam die al beginnen in ons beenmerg. Daar worden cellen aangemaakt die uitgroeien tot rode of witte bloedcellen. De cellen die door het immuunsysteem gebruikt worden stromen door naar de thymusklier, waar het T-cellen worden, of naar het lymfatisch weefsel waar ze veranderen in B-cellen. Dit zijn de soldaatjes van het leger dat ons immuunsysteem is. Om deze cellen zodanig te veranderen, heeft ons lichaam goede voeding nodig. Tekorten van bepaalde voedingsstoffen zorgen voor een zwakker leger. Maar een probleem is dat u in tijden van vrede geen groot leger nodig heeft. De noodzaak om dat leger te voeden wordt pas groter als u oorlog gaat voeren en dus een groot leger nodig hebt. Zo werkt het ook in ons lichaam. Als we worden aangevallen dat moet ons immuunsysteem zijn leger ineens drastisch uitbreiden. Daarom heeft ons immuunsysteem op dat moment veel meer voedingsstoffen nodig om dit leger mee aan te maken. Helaas gebeurt dit als we ons niet lekker voelen en dus geen zin hebben om te eten.

Lichaamsbeweging

Een andere belangrijke factor is lichaamsbeweging. Door gematigd te bewegen wordt het immuunsysteem gestimuleerd. Het vermindert bovendien stresshormonen die het immuunsysteem verminderen. Dit zijn onze ‘vecht of vlucht’-hormonen. Deze hormonen onderdrukken het immuunsysteem en kunnen op lange termijn er zelfs voor zorgen dat het helemaal niet meer werkt. Als ze echter snel uit ons bloed worden verwijderd, richten ze bijna geen schade aan. Tijdens het bewegen worden deze hormonen snel verbruikt en verdwijnen ze uit ons bloed. Deze hormonen worden meer aangetroffen in mensen die depressief of angstig zijn, een lage bloedsuikerwaarde hebben of bijvoorbeeld ADHD hebben. Ook mensen met dwangneuroses en mensen die een zware tijd meemaken hebben meer van deze hormonen. Elke dag kort bewegen is het beste tegengif tegen deze hormonen.

Slaap

Een goede nachtrust is belangrijk voor het immuunsysteem. Als we in diepe slap zijn is ons immuunsysteem actief aan het strijden tegen virussen van buitenaf. Slechte slaap werkt het het immuunsysteem juist tegen.

Levenshouding

Als laatste is uw levenshouding van belang voor uw immuunsysteem. Norman Cousins schreef over zijn ervaringen met emoties en het immuunsysteem. Het is bekend dat verdrietig gaan slapen uw immuunsysteem tegenwerkt. Het is belangrijk om positief in het leven te staan, te lachen en opgewekt naar bed te gaan in plaats van verdrietig of depressief. Als u verdrietig wordt van het nieuws, kijk het dan niet voor het slapen gaan. Een voorbeeld: uw auto. Al stopt u er de beste benzine en olie in en laat u hem onderhouden bij de beste garage, als u de sleutel niet omdraait, doet hij het niet. Uw levenshouding is één van de belangrijkste factoren in of uw immuunsysteem wel of niet goed werkt.

Hier volgen enkele richtlijnen waardoor u de hele winter zult skiën en schaatsen en niet met een verkoudheid thuis zult zitten:

Het verbeteren van uw immuunsysteem begint met het goed functioneren van uw zenuwen. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde weerstand alles te maken heeft met gezonde zenuwen.