Bij iedere patiënt met hypertensie, een coronaire hartziekte, een cerebrovasculaire aandoening, cerebrovasculair accident (beroerte) of een andere vasculaire aandoening, zou het kwikgehalte van het lichaam vastgesteld moeten worden.” Dit was de conclusie van een onderzoek in augustus 2011 dat verscheen in de’ Journal of Clinical Hypertension’.

Voor de gelukkigen onder jullie die niet bekend zijn met de naam hypertensie; dit is de medische naam voor een hoge bloeddruk. Ongeveer één op de drie Amerikanen in de Verenigde Staten heeft een hoge bloeddruk (National Center for Health Statistics, 2008). Grote kans dus dat ook één van jouw ouders of grootouders, of misschien jijzelf, lijdt aan een hoge bloeddruk. Hoe dan ook, dit artikel zal je interesseren daar het duidelijk aantoont hoe een kwikvergiftiging (welke te testen en te verbeteren is) zich kan manifesteren als een hoge bloeddruk of een andere vasculaire aandoening.

De meeste onderzoeken die in het avondnieuws of populaire programma’s over de wetenschap aan de orde komen, staan bol van de cijfers en statistieken. Dit soort onderzoeken probeert altijd twee feiten met elkaar in verband te brengen – zoals het feit dat mensen die langer/vaker blootgesteld worden aan kwik, meer risico lopen op een hartaandoening – en vervolgens het oorzakelijk verband vast te stellen. Statistische methoden beantwoorden echter nooit werkelijk de vraag over de oorzaak. Daar hebben we de biochemie voor nodig.

De biochemie onderzoekt de verschillende wegen die voedingsstoffen (en toxinen) afleggen in ons lichaam. Tijdens dit onderzoek bestudeerde men de vele interne processen die kwik verstoort om een biochemische basis te ontdekken voor de gevolgen ervan; hypertensie en coronaire hartziekten. Ze ontdekten het volgende:

Kwik:

 1. Roept een halt toe aan vele reacties die afhankelijk zijn van zwavelhoudende enzymen
 2. Deactiveert vele zwavelhoudende antioxidanten
 3. Neemt tijdens bepaalde processen de plaats in van zink, koper en andere spoormineralen

De gevolgen:

 1. Slecht werkende mitochondria (de energiecentrales van onze cellen)
 2. De lichaamseigen oxidatieve bescherming neemt af waardoor oxidatieve stress en ontstekingen toenemen

Dit manifesteert zich in het lichaam als:

 1. Hypertensie (hoge bloeddruk)
 2. Coronaire hartziekten
 3. Myocardiaal infarct (hartaanval)
 4. Hartritmestoornissen
 5. Artherosclerose
 6. Verstoorde nierfunctie
 7. Proteïnurie

Zelfs al was je niet in staat om de vorige alinea’s helemaal te volgen, je zult vast het belang inzien van het onderzoeken van het verband tussen de processen op celniveau en slopende aandoeningen. Dit onderzoek heeft het verband aangetoond tussen een hoog kwikgehalte en de vele genoemde, slopende aandoeningen. Een fantastisch staaltje werk!

Wat moet je nu doen indien je lijdt aan een hoge bloeddruk of een andere coronaire hartziekte? De schrijvers van het onderzoek raden aan je te laten testen op een acute of chronische kwikvergiftiging. Voor zo’n test hebben ze vandaag de dag urine- en bloedmonsters, een stukje haar en teennagel nodig. Het zijn dus minimaal invasieve onderzoeken en de resultaten zijn vaak snel bekend.