De aarde bestaat voor het grootste deel uit water, de bron van het leven waar in sommige delen van de wereld helaas een schrijnend gebrek aan is. Tenminste, aan de drinkbare variant van water. Wij leven gelukkig in de omstandigheid dat we de keus hebben uit allerlei soorten water om te drinken. Maar is dat nu werkelijk nodig? En zo ja, wat moet ik dan drinken?

Dagelijks verliezen wij vocht op verschillende manieren: ademhaling, urine, ontlasting en transpiratie. Om ons lichaam gezond te houden moeten we dit dagelijks weer aanvullen. Veel mensen denken dat alles goed is, zolang het maar vloeibaar is, maar niets is minder waar! koffie, sommige soorten thee, frisdrank en alcohol hebben juist het tegenovergestelde effect en werken vocht-afdrijvend in plaats van vocht toe te voegen aan ons lichaam. Wist je dat ons lichaam voor elke kop koffie maar liefst twee glazen water nodig heeft om het verloren vocht weer aan te vullen?

Onze hele stofwisseling en al onze cellen functioneren bij de gratie van water. Water fungeert in ons lichaam als oplosmiddel en als transporteur van voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen die naar de cellen vervoerd moeten worden. Ook het afvoeren van onze afvalstoffen kan alleen plaatsvinden als er voldoende water in het lichaam aanwezig is.

Daarnaast is water een belangrijk middel om onszelf beter te wapenen tegen allerlei ziektes door simpelweg ons lichaam gezond te houden en bestand te zijn tegen aanvallende ziektes en kwalen. Bovendien houdt water je gewrichten en je huis soepel en gezond. Voor dit alles zou je 1,5 tot 2 liter water moeten drinken…per dag!

Ok, water dus. Maar wat is dan het beste water om te drinken?

Er zijn verschillende soorten water, allemaal met hun eigen graad van zuiverheid:

Leidingwater

Hoewel ons leidingwater van betere kwaliteit is dan in veel andere landen, is leidingwater toch niet de meest gezonde vorm van water om te drinken. Denk hierbij aan de aanwezigheid van (zware) metalen, chloor, bacteriën, micro-organismen en parasieten. Ook door de verder toenemende chemische vervuiling van ons milieu draagt niet echt bij in het schoon houden van ons water.

Als je bijvoorbeeld ‘hard’ water hebt, zitten er mineralen in het water. Deze zijn wel natuurlijk, maar heel slecht voor ons lichaam. En om het nog slechter te maken: Deze mineralen hopen zich op in je lichaam waardoor klachten kunnen ontstaan als stijfheid en verkalking.

Hard water is slecht voor de afwasmachine, de strijkbout en de auto, dus waarom drinken wij het zelf dan wel??

Flessenwater

De meeste mensen gaan er van uit dat flessenwater beter is dan leidingwater. Wist je dat water uit flessen op 15 schadelijke stoffen gecontroleerd wordt, en water uit de kraan op maar liefst 57? Lees goed het etiket en kijk uit wat je koopt.

Daarnaast zijn de plastic flessen natuurlijk een groot probleem. Niet alleen het feit dat deze honderden miljoenen flessen achterblijven in het milieu, maar ook het feit dat het plastic giftige stoffen af kan geven aan het water. Datzelfde water wat jij straks op gaat drinken.

Omgekeerde Osmose (RO-systeem)

Deze systemen worden al heel lang gebruikt in ziekenhuizen en op bijvoorbeeld marineschepen. Sinds een aantal jaren wordt dit systeem ook steeds populairder voor thuisgebruik. Dit water is zeer zuiver en dus goed voor je lichaam. Nadeel is dat het systeem op zich vrij kostbaar is.

Koolstoffilter

Veel mensen maken gebruik van een waterfilter-kan met koolstoffilter. Dit is minder zuiver dan gedestilleerd water of RO-water, maar altijd beter dan direct kraanwater en flessenwater. Bovendien is het niet duur en gemakkelijk in gebruik.

 

Water is een must voor je lichaam, een bron van leven. Maar weet wat je drinkt!