Gezonde voeding is een veel geschreven en gelezen item op dit moment. Via internet kun je op alle mogelijke manieren te weten komen hoe je gezond kunt eten, dus gezonder kunt leven. Complete schema’s zijn te downloaden voor jezelf en voor je gezin: wat wel, en vooral wat niet. Maar moet het nou allemaal zo moeilijk? Een paar tips waar je gewoon op kunt letten, zonder de bagage van allerlei lijsten en schema’s!

Over gezonde voeding worden dagelijks onderzoeken gedaan. Wat vandaag ‘gezond’ is, word door een volgend onderzoek weer als ‘ongezond’ aangeduid. Jawel, op verpakkingen kun je heel veel te weten komen over een bepaald product, maar dat vertelt meestal niet het hele verhaal: Een sportdrankje bevat bijvoorbeeld het gezonde vitamine C, maar meestal ook glucose- en fructosestroop, suikers en maltodextrine! En dan is datzelfde sportdrankje plotseling niet zo gezond meer!

Sap uit een pak

Een ander mooi voorbeeld is appelsap en jus d’orange, kortgezegd: sap uit een pak. We weten allemaal dat water de gezondste dorstlesser is, maar je wilt ook wel eens wat anders. De meeste pakken sap hebben een toevoeging van suiker of een kunstmatig zoetmiddel. In ieder geval is in de meeste gevallen het fruit-gehalte heel erg laag! Als je vanmiddag boodschappen gaat doen, neem dan even de tijd om de etiketten te lezen en kies voor een zo puur mogelijk, ongezoet sapje uit een pak. Hoe puurder hoe beter!

Home made cake

Iemand wees mij eens op een heel mooi voorbeeld van ongezond, nutteloos en duur. Ons nationaal extraatje bij de koffie is de cake. En zoals iedereen weet bestaat cake in basis uit 6 ingrediënten: bloem, suiker, boter, eieren, bakpoeder en een beetje zout. Als je vanmiddag in de supermarkt bent, kijk dan eens op de verpakking van een voorverpakte cake: Ik telde maar liefst 28 ingrediënten! Allemaal stofjes die zorgen dat de cake langer houdbaar is, goedkoper te produceren is, smaakmakers etc. Allemaal stoffen die we beslist niet nodig hebben, en die in veel gevallen ook schadelijk zijn. En zo zijn er nog talloze voorbeelden op te noemen waarbij je onnodig vreemde stoffen binnenkrijgt.

Moraal van dit verhaal: Neem eens de tijd om zelf een cake, of iets anders lekkers, te maken: Leuk om te doen, je weet wat er in zit en niks is zo lekker als een plak zelfgemaakte, verse cake bij de koffie!

Vruchtenyoghurt

Veel kids vinden yoghurt niet lekker, en ALS ze het dan moeten eten, dan graag met veel (witte) suiker! Of de kids willen alleen maar vruchtenyoghurt. Maar je schrikt bij het lezen van het etiket van de vruchtenyoghurt! Tsja, het gezonde van yoghurt is dan snel verdwenen.

Yoghurt op zich is erg gezond, daar is geen twijfel over mogelijk. Maak voor vanavond eens wat anders: Maak zelf je vruchtenyoghurt. Mochten de kids niet houden van ‘stukjes’ in de yoghurt, doe dan alles even een paar seconden in de blender. Hoe je het ook serveert, je weet niet wat je eet!

En hoe zit het met zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn meestal niet meer weg te denken uit ons leven, en dat hoeft ook niet. Als je de juiste zoetstoffen gebruikt, is dat niet of minder schadelijk voor je lichaam. Vermijd de gewone witte suiker en andere geraffineerde enkelvoudige suikers zoals glucose, fructose en dextrose. Gebruik, in plaats daarvan, natuurlijke zoetstoffen zoals onbewerkte honing, pure ahornsiroop, rietsuikermelasse en stevia.

Als je gewoon let op wat je eet en hier bewuster mee omgaat, dan heb je meestal de helft van het gezondere voedsel al te pakken. En dat zonder lijsten en schema’s!