De vakantieperiode staat er weer aan te komen. Een periode van enerzijds spanning, en anderzijds ontspanning. Deze twee tegenpolen zijn in de vakantieperiode vaak heel sterk aanwezig. De stress, voorafgaand aan de vakantie, lijdt vaak tot lichamelijke klachten tijdens de vakantie. En dat is nou net niet de bedoeling….

Vakantievieren is een feest, met het hele gezin naar een zorgvuldig uitgezochte bestemming waar je je lekker 2 of 3 weken kunt ontspannen. Even niks moeten, even geen werk, even geen familie en buren om je heen. Maar voor het zover is, gaat het stress niveau meestal fors omhoog. In sommige gevallen is dit zo erg dat de vakantie deze extra stress niet meer kan compenseren.

Een beetje extra stress is niet erg, maar toch is het veel gezonder voor je lijf en je geest om ontspannen weg te gaan. Als je alles tijdig plant en goed voorbereid is dat al een hele dikke plus. De reis wordt daardoor rustiger en dus veiliger. Tijdens de reis is het verstandig om niet in één keer als een gek naar de bestemming te rijden. De vakantie begint op het moment dat je in de auto stapt, en niet pas als je na een dag rijden in Zuid-Frankrijk aangekomen bent.

De extra stress, die veel mensen vaak zelf veroorzaken, kan het plezier van de reis en de vakantie zelf behoorlijk teniet doen als dit zich gaat uiten in lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn. Dit is zeker het geval als je normaal een beweeglijk beroep hebt en nu plotseling 3 weken in een strandstoel gaat liggen. Ook andersom is dit waar: Als je een zittend beroep hebt, en tijdens de vakantie plotseling als een gek gaat sporten en bewegen. Doe alles met mate, en bouw het rustig op. Alleen dan kun je genieten van de vakantie zelf en daarna met hernieuwde energie weer aan het werk.

Een paar algemene tips:

Tips als je met het vliegtuig op vakantie gaat

Tips als je met de auto op vakantie gaat