De meeste mensen denken bij een flinke niesbui dat ze kou gevat hebben, of misschien zelfs aan een allergie. Hun eerste reactie is vaak om er dan maar een antihistaminepil tegen aan te gooien – terwijl het een veel beter idee kan zijn om eens aan een chiropractor te denken. Wist u dat chiropractie u uitstekend kan helpen om van uw allergieën af te komen?  Bijna iedereen associeert chiropractoren met het behandelen van nek- en rugklachten. Natuurlijk is dat een van hun specialiteiten, maar het correct uitlijnen van de wervelkolom heeft een veel breder effect op je gezondheid.

In een aan de University of California uitgevoerd onderzoek werd vastgesteld dat signalen vanuit het zenuwstelsel het functioneren van het immuunsysteem kunnen beïnvloeden.  Nu is dat immuunsysteem in eerste instantie bedoeld om virussen, ziektes en infecties te lijf te gaan en zo het lichaam optimaal te laten werken, maar het is beslist ook in staat om vreemde elementen buiten te houden. Als een niesbui door een allergie veroorzaakt wordt, gebeurt dat omdat het lichaam een ongewenste elementen detecteert, zoals stof, mijten of pollen. Er worden dan stoffen geproduceerd die deze allergenen kunnen afweren en neutraliseren. Deze stoffen worden histamines genoemd. Als er sprake is van een allergie, overreageert het immuunsysteem op de aanwezigheid van allergene stoffen in het lichaam.

Een chiropractor kan hier hulp bieden door de wervelkolom te behandelen en ervoor te zorgen dat het zenuwstelsel – en daarmee het immuunsysteem – weer optimaal kan functioneren.

De meeste traditionele behandelingen, zoals de bekende antihistamines, pakken alleen de symptomen aan; ze gaan voorbij  aan de oorzaak van de allergie. Bovendien staat de veiligheid van anti-allergiemedicatie ter discussie, zeker nu gebleken is dat langdurig gebruik van antihistamines of bepaalde combinaties van deze en andere medicijnen mogelijk kanker zouden kunnen veroorzaken. Een laboratoriumonderzoek liet bijvoorbeeld zien dat kankergezwellen bij ratten aanzienlijk sneller groeiden als de dieren antihistamine toegediend kregen.

Een chiropractor behandelt zijn patiënten door de druk op het zenuwstelstel te verlichten. Daardoor kan het immuunsysteem zijn werk aanzienlijk effectiever doen, waarbij de kans op allergische reacties sterk gereduceerd wordt.  Patiënten bij wie de wervels niet perfect uitgelijnd zijn lopen kans op beknellingen van bepaalde zenuwen, die daarmee voor stressreacties van het systeem kunnen zorgen. Als de betreffende zenuw bevrijd wordt, verdwijnt de oorzaak van de stress. Het lichaam wordt dan beter in staat gesteld om de oorzaak van de allergie te neutraliseren.

Voor een goede gezondheid is een gezonde, goed functionerende wervelkolom net zo belangrijk als goede voeding. Je chiropractor kan je daarbij helpen en zo je kwaliteit van leven merkbaar verbeteren.