Steeds meer gezinnen ontdekken dat complementaire en alternatieve geneeswijzen , inclusief de chiropractische zorg, heel veel voor ze kunnen betekenen. Extra goed nieuws is daarbij dat je nooit te oud of te jong bent om je voordeel te doen met de verschillende behandelingen die een bedreven chiropractor je kan bieden. Gediplomeerde chiropractoren hebben zowel de opleiding als de ervaring om met patiënten van alle leeftijden te kunnen werken. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk chiropractoren die zich liever op de speciale behoeften van een bepaalde patiëntengroep richten – bijvoorbeeld op kinderen.

Veel van de chiropractoren die zich in de pediatrie (kindergeneeskunde) gespecialiseerd hebben zijn lid van de International Chiropractic Pediatric Association (ICPA). Vaak hebben ze na hun opleiding ook aanvullende postgraduaatsopleidingen gevolgd, bijvoorbeeld gericht op de behandeling van zwangere vrouwen en zuigelingen, peuters en kleuters. De ICPA, een in 1968 door Larry Webster opgerichte organisatie, organiseert tal van workshops en seminars voor professionals in de gezondheidszorg en draagt daarnaast zorg voor de certificering van chiropractoren. Ouders kunnen er terecht voor professionele verwijzing in de zorg, en de stichting verzorgt een breed aanbod van publicaties met patiëntgerichte informatie over de chiropractische zorg voor kinderen en volwassenen.

Wat chiropractie voor kinderen kan betekenen

Vanaf het moment dat kinderen naar school gaan en meer met andere kinderen gaan spelen, neemt het risico op problemen met de wervelkolom en het zenuwstelsel toe, met oorzaken die variëren van een slechte zithouding in de klas tot het dragen van te zware rugzakken en stoeipartijen op het speelplein. Een chiropractor onderkent zowel deze risico’s als de minder voor de hand liggende oorzaken van problemen die zich bij kinderen kunnen voordoen.

Zo is gebleken dat chiropractie kan helpen om tal van vaak als gewoon geaccepteerde verkoudheden en allergieën te voorkomen, inclusief de meestal bijbehorende niesbuien, hoestaanvallen en geïrriteerde of waterige ogen. Dat betekent niet dat een gewone verkoudheid of de onderliggende oorzaak ervan met een enkel bezoek aan de chiropractor direct verholpen is, zelfs niet tijdelijk, maar het manipuleren  van de wervelkolom en andere door chiropractoren uitgevoerde behandelingen kunnen wel degelijk bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem.

Chiropractie voor kinderen

Chiropractische behandelingen worden altijd op het kind afgestemd, waarbij zowel hun specifieke omstandigheden als hun lengte en hun gewicht in acht worden genomen. Er is geen sprake van een minimumleeftijd; ook zuigelingen kunnen probleemloos en effectief behandeld worden. Het is zelfs zo dat een chiropractisch onderzoek vroegtijdig wervelkolomproblemen kan aantonen die mogelijk tot koliek (krampachtige buikpijn), oorontstekingen of astma zouden kunnen leiden. Door zo’n tijdige diagnose kunnen dergelijke problemen en bijbehorende complicaties voorkomen worden en is de kwaliteit van leven van de jonge patiënt significant te verbeteren.

Communicatie met uw zorgspecialisten

Nu zowel kinderen als volwassen zich voor  de preventie en de behandeling van tal van aandoeningen steeds vaker tot de alternatieve geneeskunde richten, is er een groeiende behoefte aan een heldere communicatie met de zorgprofessionals. In de meeste gevallen zal een kinderarts, de huisarts of een chiropractor hier een coördinerende rol in spelen. Daarbij is het goed om te weten dat een chiropractor het altijd zal opmerken als een bepaalde aandoening of klacht buiten zijn of haar vakgebied ligt, en je in voorkomende gevallen direct naar de aangewezen specialist zal verwijzen.

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die regelmatig een chiropractor bezoeken meestal een betere houding hebben en minder vaak ziek zijn dan hun klasgenootjes. Wil je meer weten over wat chiropractische zorg ook voor jouw kind kan betekenen, bel ons dan vandaag nog voor een afspraak.