Een triathlon is een wedstrijd waarin de deelnemers tegen elkaar hardlopen, fietsen en zwemmen. Vanzelfsprekend vraagt zo’n inspanning bijzonder veel van het lichaam, en atleten moeten zowel fysiek als geestelijk vaak het uiterste van hun krachten vragen. Ook de zware trainingen die nodig zijn om een triathlon te kunnen volbrengen (een hele triathlon bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een marathon – ruim 42 km – hardlopen) betekenen een extreme belasting voor het lichaam, en het is dan ook niet ongebruikelijk dat triatleten met de nodige blessures en overbelastingsklachten te maken krijgen.

Er worden wereldwijd allerlei grote triathlonevenementen georganiseerd, zoals de Ironman, de Half-Ironman (een gehalveerde triathlon) en de Olympische triathlon. Bij het grootste deel van deze evenementen wordt chiropractie niet alleen gepropageerd om blessures te behandelen, maar zeker ook om tot betere prestaties te komen. Chiropractische zorg biedt uitzicht op snellere tijden en – zeker zo belangrijk – een grotere kans om daadwerkelijk te finishen en de wedstrijd tot een goed einde te brengen.

Een chiropractische behandeling richt zich op het neuromusculaire systeem, waarbij de biomechanica geoptimaliseerd worden.  Dit maakt dergelijke behandelingen beslist ook ideaal voor atleten die blessures willen voorkomen of laten behandelen.

Een specifieke chiropractische behandeling die bij triatleten vaak toegepast wordt is de ART-techniek (Active Release Technique), waarbij de zachte weefsels behandeld worden op basis van een geavanceerde massagetechniek. Deze techniek is bijzonder effectief bij het lokaliseren en wegnemen van de oorzaak van problemen die zich in deze structuren voordoen. ART wordt bij de meeste grote triathlonevenmenten toegepast. Veel triatleten kampen met blessures die toegeschreven kunnen worden aan het langdurig en frequent herhalen van bepaalde bewegingen; excessief trainen kan onder meer door het optreden van verklevingen voor spiertechnische problemen zorgen. Voordat de behandeling in gang gezet wordt, vindt er een biomechanische analyse van de patiënt plaats, met als doel om beperkingen in de kinetische keten van het lichaam exact te lokaliseren. ART-technieken zijn gericht op het behandelen van beperkingen in specifieke weefsels, die daarbij door manipulatie in hun oorspronkelijke toestand teruggebracht worden.  Als dat doel eenmaal bereikt is, dient de patiënt specifieke oefeningen te doen om het herstel van de beschadigde weefsels te bespoedigen. Anders dan bij de meeste andere behandelingen vraagt deze chiropractische aanpak niet om langdurige periodes van rust voordat er sprake is van resultaat. Integendeel: vaak zijn verbeteringen al na een paar sessies vast te stellen. Hetzelfde geldt voor atleten die geen last van blessures hebben maar zich met ART laten behandelen om betere prestaties te kunnen boeken.

Een mogelijke verklaring voor het feit dat chiropractische zorg voorafgaand aan een sportieve inspanning voor een hoger prestatieniveau kan zorgen is dat correcties van de wervelkolom de maximale zuurstofconsumptie van het lichaam kunnen verhogen. Net als in veel andere gevallen geldt ook hierbij dat voorkomen beter is dan genezen. Om die reden kiezen tal van professionele atleten voor preventieve chiropractische behandelingen.