Binnen de chiropractie bestaan er zo veel verschillende technieken, dat het wel eens lastig kan zijn om een goede keuze te maken – ook al omdat je daarmee vaak voor een bepaalde chiropractor kiest. Tenslotte passen niet alle chiropractors alle beschikbare technieken toe. Een specifieke methode die wel vaak toegepast wordt, is de Gonstead-techniek. Deze methode draagt de naam van de grondlegger ervan, Dr. Clarence S. Gonstead, van de gelijknamige Gonstead Clinic of Chiropractic in Mount Horeb, Wisconsin, VS.

Wat houdt deze techniek precies in, en wat maakt hem anders dan andere chiropractische methodes? Dr. Gonstead ontdekte dat pijnklachten in de voeten en de benen die op conventionele wijze moeilijk te behandelen waren, uitstekend reageerden op een chiropractische aanpak. Dit zette hem ertoe aan om de voordelen van deze methode verder te gaan onderzoeken.

Het fundament van ons lichaam bevindt zich in bekkengordel en de lage rug. Als de  bekkengordel verdraaid of gekanteld is, waarmee de stand van wervels in de wervelkolom vaak ook beïnvloed wordt, kan dat tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. Bij een verstoring van de uitlijning van de wervelkolom kan de druk die dat op de zenuwen uitoefent tot ontstekingen leiden, waar uiteindelijk het hele zenuwstelsel dan door beïnvloed wordt. De meeste chiropractors richten zich in het algemeen op het bovenste deel van de wervelkolom, maar bij deze klachten is het effect van deze aanpak vaak beperkt. Met de Gonstead-techniek gaat de aandacht juist uit naar het lagere deel van de wervelkolom, het deel dat vaak de oorzaak van het probleem vormt. Deze behandeling bevordert en handhaaft je gezondheid door het lokaliseren en corrigeren van enige vorm van verstoring van het zenuwstelsel met een zwelling of afwijkingen in de uitlijning van de tussenwervelschijven als oorzaak.

De Gonstead-techniek probeert een stap verder te gaan dan de behandelingen die door de meeste chiropractors worden aangeboden, onder meer door de complete wervelkolom te onderzoeken en op verschillende elementen te analyseren. Op deze manier zijn niet goed uitgelijnde of ontstoken tussenwervelschijven goed te lokaliseren.  De chiropractor begint met het visuele deel van het onderzoek, waarbij gekeken wordt naar subtiele veranderingen in de bewegingsvrijheid en de houding van de rug, die mogelijk tot problemen kunnen leiden. Om warmteverschillen over de lengte van de wervelkolom te kunnen vaststellen, wordt een nervoscoop gebruikt. Eventueel opgemerkte warmteverschillen duiden mogelijk op ontstekingen of druk op  de zenuwen. Een chiropractor die de Gonstead-techniek toepast zal daarnaast ook een statische palpatie uitvoeren. Hierbij wordt de wervelkolom in een statische positie afgetast op plekken waar mogelijke zwellingen, afwijkingen in de textuur of spanningen in de spieren of weefsels in de rug voorkomen. Een andere techniek die bij het onderzoek ingezet wordt, de dynamische palpatie, houdt in dat de chiropractor de wervelkolom bevoelt terwijl de patiënt beweegt en de rug in verschillende posities buigt. Zo kan de chiropractor vaststellen hoe elk onderdeel van de wervelkolom in verschillende richtingen kan bewegen. Daarnaast kan een röntgenfoto gemaakt worden om de wervelkolom nog nader te analyseren en onder meer naar houding en de integriteit van gewrichten en wervels te kijken.

Als de analyse voltooid is, kunnen de benodigde correcties uitgevoerd worden. Daarbij is het doel om zo precies, accuraat en specifiek mogelijk te werk te gaan, met een duidelijke focus op de gebieden waar zich ontstekingen of dislocaties voordoen.