Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Maar sporten komt bij veel mensen onderaan de prioriteitenlijst, ook dat weten we allemaal. Het is altijd erg gemakkelijk om de sport vanavond even over te slaan omdat je moe bent en een lange dag hebt gehad. Toch zijn er meer voordelen aan sporten dan je in eerste instantie zou denken.

Vraag 100 mensen waarom sporten belangrijk is, en je krijgt 90 x het antwoord: “Om je conditie op peil te houden” of “om mijn buikje weg te werken”. Natuurlijk, helemaal waar. Maar er is meer: Weinig mensen weten dat er veel meer voordelen te behalen zijn als je regelmatig sport. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

Lagere bloeddruk

De meeste mensen maken zich weinig tot geen zorgen om hun bloeddruk. Een te hoge bloeddruk merk ook helemaal niets van, totdat het helemaal mis gaat: Een beroerte of een hartinfarct met alle gevolgen van dien. Een te hoge bloeddruk kun je vermijden door regelmatig te bewegen en, nog liever, te gaan sporten. Een goede keuze hiervoor zijn de zogenaamde duursporten zoals fietsen, hardlopen en zwemmen.

Minder medicijnen

Uit een onderzoek onder ruim 40.000 mensen bleek onlangs dat mensen die regelmatig lange einden wandelen, een kleinere kans hebben om medicatie te moeten gebruiken in het geval van diabetes, te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte. Hoe vaker en hoe langer je wandelt, hoe beter het is.

De menopauze is minder erg

Deze zelfde wandeling is ook erg nuttig om de eventuele psychische menopauzepauze-klachten, zoals stress en depressie, in te dammen. Een kwartier per dag lopen had al een meetbaar effect, maar het grootste effect trad op bij de mensen die anderhalf uur wandelden, en dan vijf keer per week.

Gereduceerde kans op depressie

Alles wat er in je lichaam gebeurt heeft met elkaar te maken. Een lichamelijke of geestelijke klacht kan het gevolg zijn van een andere, minder voor de hand liggende, klacht. Zo ook met deze: Als je beweegt bindt je de strijd aan met je lichaamsvet. Een overdaad aan lichaamsvet zorgt er voor dat er slechte lichaamsstoffen worden geproduceerd en dat de hormoonhuishouding uit balans raakt. Hierdoor is de kans groot dat je je depressief gaat voelen. Minimaal een half uur per dag bewegen of sporten heeft al effect op je vetverbranding en helpt dus om depressies te vermijden.

Vertraging van het ouderdomsproces

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig joggen, langer leven dan mensen die dit niet doen. Ook kregen de joggers pas op veel latere leeftijd last van ouderdomskwaaltjes. Even een paar exacte cijfers: Na 20 jaar bleek 15 procent van de joggers te zijn overleden, tegenover maar liefst 34% van de niet-joggers. Daarnaast kwamen eventuele ouderdomskwaaltjes bij de joggers 16 jaar later dan bij de niet-joggers.

Je krijgt meer energie en je bent minder moe

Als je moe thuiskomt van een lange dag hard werken, ben je minder geneigd om toch weer op de fiets te stappen voor een uurtje sportschool. Toch is het verstandig om juist op zo’n moment al je moed bij elkaar te rapen en toch te gaan: Het klinkt tegenstrijdig, maar als je moe bent of weinig energy hebt is het juist verstandig om te sporten. Tijdens het sporten wordt er namelijk extra zuurstof door je lichaam gepompt. Deze zuurstof verhoogd je energieniveau voor enkele uren daarna.

Of je nu gaat sporten om een buikje weg te werken of om je conditie op peil te houden, het maakt eigenlijk niet uit. Belangrijk is dat je gaat sporten. De bovengenoemde voordelen zijn dan mooi meegenomen en motiveren je misschien extra.