Vrouwen dragen al eeuwen lang hoge haken. Jammer genoeg lijden ze al net zo lang aan de bijwerkingen hiervan. Hoewel mode vrouwen ervan overtuigd heeft dat hoge hakken aantrekkelijk zijn, is de ouderwetse look de prijs die het lichaam ervoor betaald, niet waard. Het is bekend dat hoge hakken voor een slechte houding, voet problemen, rugpijn en beenproblemen zorgen. Als je bereid bent om die extra 5 of 6 centimeter op te geven zal je lichaam je dankbaar zijn!

Hakken Beïnvloeden de Houding

Omdat hoge hakken de voeten in een plantair gebogen positie zetten, waar je tenen omlaag wijzen, rust de druk van het gewicht van de rest van het lichaam op de eerste derde gedeelte van de voet. Dat is erg veel druk voor zo’n klein gebied. Dit is waarom de bal van de voet zo’n pijn doet aan het einde van de dag. In een poging de druk te verminderen en om in evenwicht te blijven leunt het onderlichaam naar voren terwijl het bovenlichaam naar achteren leunt, dit is niet de juiste houding om te staan of lopen, en dit zorgt voor bovenrugpijn, onderrugpijn en in de loop der jaren zelfs een kromme rug. Hoewel hakken er voor zorgen dat je benen er geweldig uit zien, doen ze niet hetzelfde voor je rug.

Hakken Beïnvloeden het Evenwicht

Omdat hakken ervoor zorgen dat je wankel op je tenen loopt, doen je heupen over het algemeen meer werk om je lichaam voort te bewegen. Het is je wellicht wel opgevallen dat wanneer je hakken draagt je heupen meer wiegen en je knieën gebogen blijven. Dit is dan misschien de kenmerkende loopbeweging geworden op de catwalk, dit is niet door de mode gebeurd. Dit is omdat momentum nodig is om van de grond af te komen, jezelf naar voren te duwen en in evenwicht te blijven terwijl je loopt. Dit legt een grote toegevoegde druk op de heup buigspieren en knieën. De kans is ook groot dat je loopt met je tenen naar buiten wijzend, wat een groter risico vormt op enkelverstuikingen. Vrouwen die regelmatig op hakken lopen hebben verkorte kuitspieren, zwakke achillespezen en heupen die veel verder naar voren gekanteld zijn dan ze zouden moeten zijn.

Hakken Beïnvloeden de Botten

De ruggengraat hoort een lichte S-bocht te hebben om effectief schokken te kunnen opvangen en stress op elk van de wervels te verkleinen. Wanneer je hakken draagt veranderd je postuur, de onderrug word platter en de bovenrug, hoofd en schouders verplaatsen naar achteren. Dit zorgt voor slijtage en beschadiging aan de spieren en botten in je rug, wat kan leiden tot pijn en serieuze blessures. Omdat je anders gaat lopen verhoogt het ook het risico op artrose in je knieën. De kans op artrose is bij vrouwen sowieso al redelijk hoog, dus je witl niet iets doen dat het risico nog eens vermenigvuldigd.

Dit zijn allemaal erg pijnlijke aandoeningen die erger worden met het ouder worden, het is dus belangrijk dat je er alles aan doet om het tegen te gaan. Sommige vrouwen zeggen inderdaad dat hun voeten pijn doen aan het einde van de dag en dat ze irritatie voelen op verschillende plekken van hun lichaam, helemaal bij het dragen van hoge hakken, maar toch blijven ze deze schoenen dragen. Het is belangrijk om te begrijpen dat hoe meer je lichaam gewend raakt aan hoge hakken, hoe waarschijnlijker het is dat het lichaam misvormt om zich aan te passen aan de evenwichtsverstoring. Als je wil dat je lichaam er langer jong uit ziet en aanvoelt dan is het een goed idee om je hoge hakken te ruilen voor een paar platte schoenen. Als je afscheid kunt nemen van je hoge hakken dan zullen je rugpijn en pijnlijke voeten verminderen en je ruggengraat en tenen zullen je dankbaar zijn.