Ze zijn mateloos populair bij kinderen: De energiedrankjes die in grote getale in de schappen van de supermarkten liggen. Deze drankjes zijn niet de enige producten voor kids waar cafeïne in zit, al of niet duidelijk aangegeven op de verpakking. Het Trimbos Instituut deed een onderzoek.

Er zijn heel veel producten verkrijgbaar met cafeïne, met name met de kinderen als doelgroep. Omdat de etiketten hier vaak niet erg duidelijk over zijn, waarschuwt het Trimbos Instituut voor ‘verborgen’ cafeïne en het effect daarvan op met name jonge kinderen.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof die je niet alleen in koffie vindt, maar ook in thee, cola, energiedrankjes en zelfs in sommige snoepjes. Het is geen geheim dat cafeïne een stimulerende invloed heeft op je lichaam. Om even de effecten van cafeïne op een rijtje te zetten, het volgende lijstje:

Het mag duidelijk zijn dat het effect van cafeïne op je lichaam afhankelijk is van lichaamsgewicht en leeftijd. Met name de kinderen, waarvan het lichaam nog in ontwikkeling is, ondervinden veel sterkere effecten van het gebruik van cafeïne.

Algemeen advies over cafeïne

Cafeïne, en in dit geval energiedrankjes, wordt ontraden bij kinderen onder de 13 jaar. Kinderen tussen de 13 en 18 jaar wordt aangeraden om de consumptie van cafeïneproducten te beperken tot 1 per dag. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt sowieso ontraden om cafeïne te gebruiken, in wat voor vorm dan ook. In het algemeen wordt voor volwassenen aangeraden niet meer dan 4 energiedrankjes per dag te nuttigen.

Te veel cafeïne voor jongeren

Uit een recent onderzoek van het Trimbos Instituut is gebleken dat ruim 25% van de kinderen uit de hoogste groep van de basisschool regelmatig een energiedrankje drinkt. In de jaren daarna, op het voortgezet onderwijs, neemt dit alleen maar toe, mede door de vrije beschikbaarheid van energiedrankjes in de automaten op school. De hoeveelheid cafeïne in een energiedrankje is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid in een normaal kopje koffie. Jongeren reageren daar sterker op dan volwassenen.

Dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Trimbos Instituut zegt er het volgende over:

“Cafeïne heeft een stimulerend effect op stemming en prestatie, maar kan ook behoorlijk negatieve bijwerkingen hebben. Volwassenen weten vaak zelf wat ze aankunnen en kunnen signalen in hun lichaam herkennen. Bij kinderen kan cafeïne een veel sterker effect hebben. Een hele kleine dosis kan al leiden tot negatieve bijwerkingen zoals hyperactiviteit, onrust en slapeloosheid”

Onduidelijke etikettering

Ondanks de strenge Europese regels voor de etikettering van producten, hoeven er bij cafeïnerijke producten geen hoeveelheden op de verpakking te staan. Alleen als er meer dan 150 milligram cafeïne toegevoegd is, moet op het etiket ‘hoog cafeïnegehalte’ worden vermeldt.

Overigens heeft de voedsel- en warenwet wel een duidelijke regel opgesteld voor het toevoegen van cafeïne: Een frisdrank mag nooit méér dan 350 milligram per liter bevatten. Voor kinderen is dit uiteraard veel te veel, maar theoretisch mag het verkocht worden. Ook aan je kinderen!

Met name door de onduidelijke etikettering kunnen er dus soms ongewilde producten tussen de boodschappen zitten die uiteindelijk voor de kids bedoeld zijn. Let duidelijk op wat je koopt voor je kinderen!

Wellicht wordt het tijd om de hoeveelheden cafeïne in energiedrankjes en de etikettering eens flink onder de loep te nemen? Wellicht op Europees niveau?