De term metabolisme verwijst naar de snelheid waarmee het lichaam calorieën verbrandt. Jouw metabolische snelheid wordt uitgedrukt in het aantal calorieën dat jouw lichaam per uur verbrandt. Deze snelheid is het laagst wanneer je slaapt en het hoogst tijdens, en direct na, intensieve lichaamsbeweging. Hier volgen enkele tips om jouw metabolische snelheid te doen toenemen:

Sla het ontbijt niet over

De ochtendmaaltijd geeft een kickstart aan je metabolisme en helpt eetaanvallen later op de dag voorkomen. Een kop koffie telt niet – de cafeïne en toegevoegde suiker geven je misschien een beetje energie en onderdrukken je hongergevoel gedurende korte tijd, maar zorgen voor een terugslag in de vorm van enorme trek en overeten later op de dag. Het ontbijt zou moeten bestaan uit langzame koolhydraten zoals volkoren granen (bv. muesli of havermout) en een kleine hoeveelheid eiwitten en vetten (yoghurt of melk met een laag vetgehalte) om je energieniveau gelijkmatig te houden en hongermomenten te voorkomen.

Eet vaker

Wen jezelf aan om iedere drie à vier uur wat te eten, of tenminste vier keer per dag. Het aanhouden van meerdere eetmomenten per dag stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Wanneer het bloedsuikergehalte teveel daalt, ben je sterk geneigd om heel veel te gaan eten. Door het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel, houd je je eetlust in toom en je metabolische snelheid hoog.

Wanneer je lichaam het een groot aantal uren zonder eten moet doen, gaat het dit compenseren door je metabolische snelheid omlaag te brengen om energie te sparen.

Laat eiwitten een onderdeel van iedere maaltijd zijn

Het verteren van eiwitten (proteïnen) vergt meer tijd en geeft langer een verzadigd gevoel dan het verteren van alleen koolhydraten. Onderzoek wijst uit dat het eten van meer eiwitten kan zorgen voor gewichtsverlies zonder dat je de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt hoeft te verminderen. Probeer de volgende proteïnerijke mogelijkheden eens; kalkoen op volkorenbrood; hummus op pitabrood; vegetarische chili; fruit en noten; proteïnerepen die 12 gram proteïne of meer bevatten.

Weersta de verleiding om te gaan snacken!

Velen van ons grijpen naar een snelle snack wanneer de moeheid toeslaat, maar verwar moeheid niet met echte honger. Wanneer je je moe voelt, ga dan naar buiten voor een stevige wandeling van 15 – 20 minuten; dit stimuleert je hartslag en geeft je energieniveau een boost. Drink direct daarna een groot glas koel water. Heb je echt honger, neem dan een snack die rijk is aan eiwitten – en langzame koolhydraten – zoals een volkoren cracker met pindakaas of kaas.

Eet niet minder dan je lichaam nodig heeft

Te weinig eten remt de metabolische snelheid van je lichaam op dezelfde manier af als niet vaak genoeg eten. Als je wilt afvallen, verminder dan het aantal calorieën per dag niet te drastisch. In plaats daarvan kun je enkele extra’s uit je voedingspatroon schrappen – producten als frisdrank, sappen, verpakte producten of snoep. Sterk bewerkte producten hebben vaak een te hoog vet- en caloriegehalte en bevatten te weinig vitaminen, mineralen en vezels.

Al met al is het belangrijk om te begrijpen dat jouw metabolische snelheid afhankelijk is van vele factoren. Op de meeste van deze factoren kun je vrij veel invloed uitoefenen. In dit artikel ligt de nadruk op de invloed van jouw voedingspatroon op je metabolisme. Beweging is natuurlijk een andere zwaarwegende factor.