Onze levens zijn gevuld met repeterende bewegingen die leiden tot slijtage en beschadiging van onze spieren, gewrichten en botten. Wanneer deze handelingen niet op de juiste manier uitgevoerd worden kunnen zij leiden tot nekpijn, rugpijn en zelfs verwondingen. Als je echter de tijd neemt om aan je houding te werken kun je spieren versterken en pijn verminderen. Hier volgen een paar viersterren houdingen om te onthouden voor op het werk.

Zit Rechtop

Ja, je moeder had gelijk. Een goede houding is belangrijk. Als je voor je werk veel moet zitten en je veel van de tijd doorgezakt doorbrengt ondervind je waarschijnlijk nekpijn, schouderpijn, bovenrug pijn, en onderrug pijn. Het is belangrijk om rechtop te blijven zitten. In het begin kan dit lastig zijn omdat je spieren dit niet gewend zijn. Na een paar weken zullen je kernspieren echter versterken en zal het makkelijker worden. Ook zou je moeten proberen niet te lang met je benen over elkaar te zitten, omdat dit de circulatie van de onderbenen en voeten kan belemmeren. Het is ook belangrijk om regelmatig korte pauzes te nemen van het zitten, even een minuut of twee opstaan en jezelf uitrekken, of een kort stukje wandelen.

Houd je Polsen Omhoog

Of je nu typt op een toetsenbord of piano speelt, de juiste houding houdt je polsen omhoog. Dit zorgt er niet alleen voor dat je vingers gemakkelijk en efficiënt bij alle toetsen kunnen komen, het gaat ook pijn en Carpaal Tunnensyndroom tegen. Als dit te vermoeiend word kun je investeren in een ergonomisch toetsenbord of simpelweg een handdoek oprollen en onder je polsen leggen terwijl je met de computer werkt.

Buig  je Knieën

Als je voor je werk een groot gedeelte van de dag moet staan kan dit pijn in de voeten, onderrug pijn en in sommige gevallen, flauwvallen, veroorzaken. Om dit te voorkomen moet je, je benen niet op slot doen. Hoewel het misschien natuurlijk voelt om je knieën op slot te doen, dit is slecht voor de bloedsomloop, wat er voor zorgt dat mensen flauwvallen. Buig je benen ligtjes bij de knieën of verplaats je gewicht regelmatig van het ene naar het andere been. Het is ook belangrijk om schoenen te dragen die goed passen en voldoende zacht materiaal hebben voor de zolen.

Til Met je Benen

Zelfs als je erg sterk bent doordat je fysiek werk doet kun je gemakkelijk je rug bezeren. Rugblessures kunnen je van de werkvloer af houden en kunnen chronische rugklachten toebrengen waar je de rest van je leven last van hebt. Om dit tegen te gaan moet je altijd hanteerbare ladingen met je benen optillen. Dit betekent dat je de tijd moet nemen om door je knieën te zakken, een goed gebalanceerde positie in te nemen en recht omhoog moet tillen. Buig je inplaats daarvan je middel dan word het gewicht opgevangen door je rugspieren, wat er voor kan zorgen dat je ze verrekt of scheurt. Als je echter je knieën buigt dan verdeel je het gewicht over je rug- en beenspieren, wat beter is voor alle spieren. Als het aankomt op het gebruik van goede vorm, is het vaak een kwestie van gewoonte. Het zal lastig zijn om je oude gewoontes te doorbreken, maar wanneer dit lukt, dan zul je de nek- en rugpijn sterk verminderen.

Een goede houding zorgt ook voor gezondere spieren, botten en gewrichten, waardoor je nog jaren lang zonder pijn zult kunnen bewegen.