Natuurlijk, je hebt het je al vele malen voorgenomen, maar er is altijd wel een reden om ‘morgen te beginnen’. Dan eindig je de avond wederom op de bank, voor de tv met een sigaret in de ene hand, en een pilsje in de andere hand. Of zie jij jezelf niet op die manier? Dan wordt het hoog tijd dat je jezelf eens een flinke schop tegen je achterste geeft en NU begint!

Het is inderdaad waar: de eerste stap zetten is altijd erg lastig. Waar moet ik beginnen? Wat is de beste manier? Wat voor programma moet ik hanteren? Allemaal vragen die wederom een reden kunnen zijn om er niet mee te beginnen. Als er toch een klein stemmetje in je zegt dat je toch wel wilt, maar je weet niet hoe…lees dan even door!

Het is heerlijk om iets aan je conditie te kunnen doen, zonder afhankelijk te zijn van openingstijden van de (ook dure) sportschool. Op deze manier kun je het sporten op je eigen tijd inpassen in je agenda. Maar daar schuilt ook weer het gevaar in dat er geen ‘stok achter de deur’ aanwezig. Kleine tip: Stel je familie, buren, vrienden op de hoogte van het feit dat je gaat beginnen met hardlopen. Iedereen zal het waarderen, en voor jezelf is het een hele duidelijke stimulans.

Hoe te beginnen met hardlopen?

Alle begin is moeilijk, maar met een goed en vooral realistisch schema is het erg motiverend om te zien hoe je vooruit gaat en in een aantal weken leuke resultaten kunt boeken. Het klinkt misschien raar, maar in het begin ga je heel veel wandelen en relatief weinig hardlopen. Is niet erg, want het is van groot belang dat je het goed opbouwt ter voorkoming van sportblessures. Begin eerst met een schema van 15 a 20 minuten waarbij je een minuut wandelen en een minuut hardlopen steeds afwisselt. Doe dit drie keer per week.

Als je het gevoel krijgt dat dit zonder problemen gaat, ga dan 2 of 3 minuten hardlopen en tussendoor weer die ene minuut wandelen. Bouw dit rustig op en luister vooral naar je lichaam. Zodra je buiten adem begint te raken, dan direct stoppen en overgaan op wandelen. Op deze manier verleg je iedere keer je grenzen en bouw je in een relatief korte tijd het vermogen op om een redelijke afstand te kunnen hardlopen.

Het bijhouden van resultaten

Er zijn in de winkel en online onnoemlijk veel accessoires verkrijgbaar voor het hardlopen. De meesten dragen niet bij aan een betere prestatie, maar als je een echte ‘gadget-freak’ bent en hierdoor gemotiveerd raakt: leef je uit!

Als je bezitter bent van een iPhone, kan ik je 1 nuttige gadget echt aanraden: Runkeeper. Dit is een App waarin je je eigen loopschema kunt samenstelling die door je coach aan je verteld wordt door middel van je oordopjes. Tijdens het muziekluisteren zal zij je vertellen dat je minuut hardlopen voorbij is en dat weer een minuut moet wandelen. Op deze manier hoef je niet steeds op je horloge te kijken om te timen. Ook worden de prestaties bijgehouden in een schema en je route wordt bijgehouden middels GPS. Een erg nuttige App!

Kleding

Er zijn allerlei soorten kleding te koop voor het hardlopen, in iedere prijsklasse en voor ieder weertype. Kijk goed uit wat je koopt, want foute kleding kan je plezier in hardlopen behoorlijk verminderen. Een paar steekwoorden: Naadloos ondergoed, naadloze sokken, goede schoenen en lichtgewicht stoffen die je zweet snel afvoeren. Laat je goed voorlichten bij een sportwinkel!
Voor de dames is een sportbeha erg belangrijk. Sporten met een gewone beha kan erg pijnlijk zijn en voor sommigen reden om maar te stoppen met sporten. Maar er is voor iedere vrouw tegenwoordig een passende sportbeha verkrijgbaar, dus dat is beslist geen argument meer.
Met alle tips, accessoires en leuke kleding ben je er nog niet. De motivatie moet duidelijk aanwezig zijn om je hardlopen tot een succes te brengen.

Maar wat eigenlijk het meest belangrijk is: zorg dat je er plezier in hebt! Dan heb je nagenoeg alles al gewonnen!