Altijd gezellig. Samen zitten kletsen met een hapje en een drankje. Voor velen hoort daar ook een sigaret bij. Het ultieme gevoel van gezelligheid! Ook een sigaret in de ochtend, samen met een bak sterke koffie, is favoriet. Maar dit gevoel van bevrediging en geluk is een vals gevoel. We weten het allemaal wel. We weten allemaal dat roken slecht is, maar hoe slecht?

Tegenwoordig rookt ongeveer 25% van de Nederlanders boven de 15 jaar. Dit is altijd nog een stuk beter dan 50 jaar terug, toen maar liefst 60% van de Nederlanders regelmatig rookte. Toch is die 25% nog veel te veel. Miljoenen mensen die zich dag in dag uit blootstellen aan onnodige gevaren voor de eigen gezondheid. Maar wat zijn die gevaren nu eigenlijk?

Verslaving

In de rook van een sigaret zitten een duizendtal stoffen, waarvan er ongeveer 40 stuks schadelijk zijn voor de gezondheid. Ondanks dat iedereen weet dat het gevaarlijk is en dat we een verhoogde kans op kanker hebben, het wordt ook duidelijk aangegeven op de verpakking, roken we toch gewoon door. Waarom?

Dit komt omdat, nadat we een paar keer gerookt hebben, we in contact zijn gekomen met de stof Nicotine. Dit is de stof die de verslavende werking van tabak verklaart.

De gevaarlijke stofjes

Van de eerder genoemde gevaarlijke stoffen, zijn er drie stuks die de grootste effecten hebben op je lichaam en je rookgedrag: Koolmonoxide, teer en nicotine.

Onderdrukking

Nog even een opmerking over de combinatie nicotine en teer.

Zoals eerder gezegd, dekt het teer de longblaasjes af waardoor het lichaam minder zuurstof kan worden opgenomen en de hoeveelheid kooldioxide in het bloed toe zal nemen. Normaliter voel je dit niet direct, omdat de nicotine in de longen verdovend werkt. Heb je een tijdje niet gerookt, dan raakt de verdoving uitgewerkt en begin je te hoesten om het teer los te krijgen. Zodra je dan weer een sigaret opsteekt, neemt het hoesten weer af en werkt de verdoving in je longen weer.

Het mag duidelijk zijn dat dit een zeer slechte zaak is. Er gebeurt iets slechts in je lichaam, en met de nicotine verdoof je het pijngevoel. Een vicieuze cirkel!

Toch stoppen?

Bovenstaande feiten zijn zeer confronterend, maar allemaal waar! Je merkt het zelf meestal niet, totdat het écht misgaat. Zodra je ziek begint te worden door bijvoorbeeld longkaker, staat je een lange, lange lijdensweg te wachten wat niemand verdient.

Als je, na het lezen van dit alles, inderdaad wilt stoppen, neem dan contact op met je specialist. Deze kan je helpen om op een verantwoorde manier, en met de hoogste slagingskans, te stoppen.