Iedere sporter is zich erg bewust van het feit dat je veel moet drinken tijdens de inspanningen die geleverd worden. Maar het is niet altijd duidelijk wanneer en hoeveel. Een algemene stelregel is dat als je drinkt wanneer je dorst hebt, het eigenlijk al te laat is. Het is de kunst om dat dorstgevoel voor te blijven.
Om even op de titel terug te komen: Ja, sportdranken zijn erg nuttig. Sportdranken hebben, in tegenstelling tot gewoon water, een juiste balans in koolhydraten en mineralen.
Wat zijn de criteria voor een goede sportdrank?
- Ten eerste moet de drank natuurlijk dorstlessend zijn. De aanvoer van water moet het verlies door zweten en urine compenseren. Als je dit niet compenseert kan dit leiden tot uitdroging van je lichaam met alle vervelende gevolgen van dien.
- Tijdens het sporten is het belangrijk dat de sportdrank een frisse smaak heeft. Indien dit niet het geval is, zal je er minder van gaan drinken. Met alle gevolgen van dien, zoals beschreven in het vorige punt.
- De drank moet voldoende energie, lees: Koolhydraten, bevatten. Niet te veel, maar ook niet te weinig. De exacte hoeveelheid is erg moeilijk aan te geven, omdat dit sterk afhangt van de duur van de inspanning, de inspanning op zich en de weersomstandigheden.
- Mineralen zijn ook belangrijk. Een kleine hoeveelheid natrium (zout) is belangrijk om het zoutverlies door zweten te compenseren. Maar ook om het dorstgevoel te houden, waardoor je wat meer gaat drinken.
- Bepaalde suikers, zoals glucose en maltodextrine, worden goed en snel verteerd. Gevolg is dat het vocht de maag snel verlaat en opgenomen wordt in het lichaam. Fructose (zoals in fruitsappen) wordt afgeraden omdat dit minder snel verteerd.
Wanneer drinken?
Of je nu sport of niet, het is een hele goede gewoonte om dagelijks 1 a 2 liter vocht te drinken. Dit kun je naar behoefte verdelen over de hele dag.
Maar als je gaat sporten, is het belangrijk om de juiste hoeveelheid vocht in je lichaam te hebben tijdens de inspanning. Drink een half uur vooraf ongeveer een halve liter water. Doe je dit eerder, dan zal het water snel het lichaam weer verlaten via je urine.
Tijdens het sporten is vocht ook erg belangrijk. De hoeveelheid is sterk afhankelijk van de duur van de inspanning en de weersomstandigheden.
Na het sporten is het belangrijk om de verbruikte energie zo snel mogelijk aan te vullen. Voldoende eten en drinken is een must!
Wat NIET drinken
Het mag duidelijk zijn dat koffie, thee en alcoholische dranken niet gewenst zijn voor, tijdens en na het sporten. Dit is vanwege de uitdrogende eigenschappen van deze dranken. Puur fruitsap, in basis erg gezond natuurlijk, kan in dit geval een ontregelde maag en/of diarree tot gevolg hebben. Frisdranken, koolzuurhoudend, bevatten wel de nodige koolhydraten en mineralen, maar in de verkeerde verhoudingen: te veel koolhydraten en te weinig mineralen! Ook extreem koude en warme dranken moet je voor, tijdens en na het sporten vermijden.
Zelfgemaakte sportdranken
Sportdranken van de bekende merken zijn over het algemeen goed samengesteld en alle stoffen die je nodig hebt zitten er in. Nadeel is dat deze sportdranken erg duur zijn. Als je regelmatig intensief sport, kan dit een behoorlijk aanslag op je budget zijn. Een goed alternatief is om zelf je sportdrank te maken. Veel heb je hiervoor niet nodig: Water, een zoetstof, citroensap en eventueel zout. Hierbij een paar recepten:
- 75 gram dextrine-maltose (apotheek) opgelost in 1 liter water. Op smaak brengen met een beetje citroensap.
- 100 gram Roosvicé opgelost in 1 liter water
- 50 gram sacharose (= gewone witte suiker) opgelost in 1 liter water. Op smaak brengen met enkele druppels citroensap.
- 50 gram glucose (apotheek) opgelost in 1 liter water. Weer op smaak brengen met citroensap.
Bij al deze dranken kun je eventueel 1 a 2 gram zout toevoegen. Je kunt voor jezelf deze dranken uittesten voor de beste smaak en het beste resultaat.