Voor veel mensen is het erg herkenbaar: Door een snelle beweging of door plotseling overeind komen na lang bukken, schiet het plotseling in het onderste deel van je rug. Ondanks dat dit de minst erge vorm van lage rugpijn is, kan het erg pijnlijk zijn. Hier een paar tips hoe te handelen.

Als de lage rugspieren heel erg pijn gaan doen, met uitstraling naar de bilstreek, spreken we van Spit. Dit is gelukkig de minst erge vorm van lage rugpijn. Deze vorm komt heel vaak voor en is niet leeftijdsgebonden. Een erg vervelende aandoening waardoor je meestal genoodzaakt bent om een paar dagen thuis te blijven.

Symptomen bij spit

Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar de volgende symptomen zijn de meest voorkomende:

Oorzaken van Spit

Aangezien iedereen zijn of haar eigen rugspieropbouw heeft, is het erg moeilijk aan te geven wat de exacte oorzaken zijn. Meestal is het een combinatie van één van de volgende factoren:

Voorkomen van Spit

Het voorkomen van spit begint natuurlijk bij een goede algemene conditie. De volgende punten zijn de basis voor het voorkomen van spit, maar natuurlijk ook prima voor je algemene gezondheid.

Blijf in beweging, ook al heb je last van spit!

Zoals gezegd, is spit de minst erge vorm van lage rugpijn en verdwijnt meestal vanzelf na een paar dagen. Maar dat maakt het er natuurlijk beslist niet leuker op. De pijn kan erg heftig zijn. Het is belangrijk dat je in ieder geval in beweging blijft, en dat je je bewegingen op de goede manier doet. Als je alleen maar gaat liggen, gaan je spieren verstijven en wordt de pijn alleen nog maar erger.

Chiropractie en spit

Wij kunnen je prima helpen als je last hebt van spit. Maak snel een afspraak als je de pijn helemaal zat bent. Ook kunnen wij preventief behandelen, zodat de kans op het krijgen van spit heel erg klein wordt.