“Nu even niet, ik heb zo’n lange werkdag gehad…”, en je ploft weer neer op de bank, pakt een pilsje en neemt je voor om in het weekend dan maar een keertje extra te gaan. Maar in het weekend zijn er weer andere dingen, dus “dan volgende week maar”. Of natuurlijk de bekende uitspraak: “Morgen ga ik beginnen!” Hoe vaak heb je dat nu al niet gezegd. Sporten staat al een hele tijd erg laag op je prioriteitenlijstje, maar je weet dat het een must is om je lichaam gezond te houden. Maar wat houdt je dan tegen?

Zolang je niet eerlijk bent tegenover jezelf, zal je altijd in die stoel blijven zitten terwijl je je afvraagt waarom afvallen nooit lukt of waarom je je zo lusteloos voelt. Je zult blijven dromen van die mooie strakke buik om te laten zien op het strand deze vakantie.

Iedere dag doe je wat je moet doen: werken, boodschappen doen, voor de kinderen zorgen, huis schoonhouden, nog even de buurman helpen die niet zo goed meer kan lopen etc. etc. Maar het sporten blijf je maar verzetten. Hieronder staan de vijf meest gebruikte excuses om maar geen sport te hoeven doen. Als je zelf ooit één van deze vijf gebruikt hebt, dan wordt het tijd om jezelf een flinke schop onder je achterste te geven!

Ik heb geen geld voor de sportschool

Om te sporten ben je beslist niet gebonden aan een, soms erg kostbare, sportschool. Er zijn genoeg andere manieren om je dagelijkse hoeveelheid beweging te krijgen. Denk hierbij eens aan hardlopen, thuis krachtoefeningen doen, work-out Dvd’s etc. etc.

Ik voel me te depressief om te sporten

Het is al in diverse onderzoeken aangetoond dat sporten wel degelijk een positief effect kan hebben op depressiviteit. De Franse psychiater Daniel Servan-Schreiber beschrijft in zijn boek Uw Brein als Medicijn dat 3 x per week 30 minuten hardlopen, fietsen of trainen in de sportschool na enkele maanden hetzelfde effect heeft als het slikken van antidepressiva.

Ik heb het te druk om te sporten

De meest gebruikte smoes om niet te sporten! Als je diep in je hart kijkt, is er altijd een half uurtje over om aan je lichaamsbeweging te werken. Bijvoorbeeld ’s avonds een halfuur minder TV kijken of een paar keer per week maar niet na borrelen met collega’s. En als je dan toch die ene Tv-serie beslist niet kunt missen, kijk er dan naar terwijl je je oefeningen doet op de hometrainer. Een andere mogelijkheid is om je wandelschoenen mee te nemen naar je werk, en tijdens de lunchpauze even een half uur gaat lopen. Is beter voor je lichaam, en je begint fris aan het tweede deel van de dag.

Ik ben te moe om te sporten

Het klinkt misschien erg tegenstrijdig, maar het kost gewoon energie om energie te produceren. Bijvoorbeeld een korte wandeling tijdens de lunchpauze zorgt dat er extra zuurstof door je lichaam wordt gepompt. Hierdoor heb maar liefst twee uur lang een verhoogd energieniveau. Met andere woorden: Hoe meer je sport, hoe meer energie je zult krijgen om andere dingen beter en efficiënter te doen.

Ik schaam me voor mijn lichaam

Als je erg onzeker bent over je eigen lichaam, kan dat een grote drempel zijn om naar een sportschool te gaan. Maar besef wel dat het een startpunt is voor jezelf en dat iedereen op de sportschool bezig is met zichzelf, en zich beslist niet bezig zal houden met jouw voorkomen. Er zijn ook sportscholen die speciale uren gereserveerd hebben voor mensen met dit probleem. Mocht je er dan nog steeds problemen mee hebben, bedenk dan dat er, buiten de sportschool om, nog genoeg alternatieven zijn om te bewegen. Zowel thuis als lekker buiten waar je helemaal jezelf kunt zijn.