Door koud en guur weer buiten, en droge hete lucht binnen, krijgt je huid heel wat te verduren in de wintermaanden. Je huid wordt droger, begint te schilferen, jeukt en voelt niet prettig aan. Krabben maakt dit alleen nog maar erger. Een droge huid is niet schadelijk voor je gezondheid, maar lastig is het wel. Gelukkig is hier wat aan te doen!
Wat is een ‘droge huid’?
In een normale situatie worden de bovenste huidlagen gevoed vanuit de onderliggende huidlagen. Op de bovenste huidlaag bevindt zich een mengsel van vettige stoffen die ook uit de onderliggende huidlagen komt. Dit zeer dunne laagje talg beschermd je huid en houdt het soepel en zacht. Een tweede, belangrijke, functie van dit talg is om overmatig vochtverlies via de huid te voorkomen.
Als dit hele proces wordt verstoord, door een droge en gure omgeving, droogt de bovenste laag een beetje uit en begint te jeuken en te schilferen. We spreken dan van een droge huid.
Wat kun je doen om dit te voorkomen?
- Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar langdurig douchen of in bad gaan droogt je huid volledig uit. Met name als je een hele hete douche neemt. Ook heel krachtig afdrogen met een ruwe handdoek is niet bevorderlijk voor een droge huid. Als je dan toch in lekker lang wilt badderen, gebruik dan goede badolie in plaats van badschuim.
- De luchtvochtigheid van je directe omgeving is van groot belang voor het vocht in je huid. Tijdens de wintermaanden is het buiten erg schraal en binnen staat de verwarming te brullen. Beide omgevingen zijn erg droog en dat merk je dan direct aan je huid. Buitenshuis kun je niks regelen, maar binnenshuis kun je bijvoorbeeld een (ouderwetse) waterverdamper aan de verwarming hangen. Of, als je dat niet tot je beschikking hebt, een emmer heet water in de kamer zetten helpt ook. Koop in ieder geval een luchtvochtigheidsmeter zodat je dit in de gaten kunt houden.
- Gebruik niet te veel zeep, shampoo of badschuim. Deze producten drogen je huid ook uit, zelfs als je onder de douche staat. Het talglaagje op je huid wordt door dit soort producten beschadigd, waardoor schade aan de huid ontstaat. Gebruik liever niet-alkalische zeep.
- Na het douchen of badderen is het verstandig om direct een vettige crème aan te brengen. Deze crème help de talglaag en houdt het water in je huid vast.
- De winter is natuurlijk dé gelegenheid voor een zonnebankkuur om je kleurtje op niveau te houden. Maar, naast het feit dat een zonnebank je huid uitdroogt, behoort dit ook tot de hoogste categorie risicogroepen voor het krijgen van (huid)kanker.
- Als je al last hebt van een droge en vooral jeukende huid, kun je havermout in het badwater strooien. Dit zogenaamde Colloïdale havermout brengt de huid tot rust. Dit product is verkrijgbaar bij de apotheek.
- Crèmes die alcohol of parfum bevatten kun je beter laten staan. Deze zijn in deze periode veel te agressief voor je huid. Dit geld overigens ook voor sommige natuurlijke producten zoals munt, lavendel, eucalyptus of citroen. Gebruik voor het reinigen van de huid alleen milde producten. De normale cleaners bevatten heel vaak de agressieve zeep Sodium Lauryl Sulphate, wat erg slecht is voor de huid.