Veel mensen hebben er regelmatig last van. De één wat vaker dan de ander. Meer dan 30% van alle volwassen Nederlanders hebben er soms last van. Voor alle duidelijkheid: Een te hoge bloeddruk is beslist geen (onherstelbare) ziekte, maar is wel slecht voor je gezondheid en kan verstrekkende gevolgen hebben. Wat kun je zélf doen?

De oorzaak van hoge bloeddruk is meestal een combinatie van verschillende factoren en kan voor iedereen anders zijn. De combinatie kan bestaan uit weinig beweging, stress, snel ontvlambaar zijn. Ook spelen genetische factoren een rol hierin. Meestal kun je, behalve dan de stress, deze factoren moeilijk beheersen. Maar er is ook goed nieuws: Een andere belangrijke oorzaak kan ook liggen in je voedingspatroon. En dàt kun je wel zelf regelen. Hier een aantal tips om zelf je bloeddruk op een normaal niveau te krijgen:

Rood vlees, fruit en groente

Hoe dit komt is nog niet helemaal duidelijk, maar het is inmiddels wel bewezen dat het eten van rood vlees je bloeddruk verhoogd. Uit andere onderzoeken is duidelijk gebleken dat meer fruit en groente je bloeddruk laat dalen. Als je deze twee factoren beide toepast, dus minder vlees en meer fruit en groente, dan ben je al heel goed bezig!

Minder zout én minder suiker

Uit heel veel onderzoeken is inmiddels gebleken dat suiker, en met name de fructose die daarin zit, bloeddruk-verhogend werkt. Er wordt zelfs beweerd dat suiker bijna net zo slecht is als zout. Bovendien lijken de twee stoffen elkaar ook nog eens te versterken als het over een hogere bloeddruk gaat. Buiten de bloeddruk-verhogende eigenschappen, is het sowieso erg slecht om veel zout en suiker te eten. Recent is aangetoond dat zout bijvoorbeeld schadelijk is voor je nieren en je hart- en bloedvaten. Dé oplossing voor het verlagen van je bloeddruk, en ook nog eens beter voor je algemene gezondheid, is het fors verminderen van zout en suiker.

Meer vezels

Vooral voor mannen is het eten van vezels een prima manier om de bloeddruk omlaag te brengen. Dit geldt voor zowel oplosbare vezels uit groente en fruit, als voor onoplosbare vezels uit granen.

Vitaminen en mineralen

Met name in de winter, las je minder buiten bent en dus minder daglicht opvangt, hebben de meeste mensen een tekort aan vitamine D. Ook kalium, magnesium en calcium zijn belangrijke helpers bij het direct of indirect verlagen van je bloeddruk.

Drink meer melk!

Het is nog niet bewezen waardoor het precies komt, maar het drinken van melk heeft een gunstige invloed op de bloeddruk. Waarschijnlijk spelen de mineralen in de melk een grote rol, maar ook de combinatie van mineralen en melkproteïnen kan een belangrijke invloed hebben.

Drink minder alcohol!

Een matig gebruik van alcohol, met name rode wijn, kan een gunstig effect hebben op de gezondheid. Dat is een bekend gegeven. Maar nadeel van alcohol in het algemeen is het feit dat alcohol in principe een toxische stof is die de bloeddruk op kan stuwen. Als je een hoge bloeddruk hebt, is het beter om de alcohol even te vergeten, of in ieder geval te matigen tot een paar glazen per week.

Olijfolie

Als je iedere dag, bijvoorbeeld bij het koken, goede olijfolie gebruikt, gaat de bloeddruk naar beneden. Maar dit geld alleen als je de goede, en helaas ook duurdere, extra-virgine olijfolie gebruikt. Als je dit iedere dag consequent gebruikt, zal de bloeddruk ongeveer 3% dalen.

Een (te) hoge bloeddruk kan gevolgen hebben voor hart- en vaatziekten. Als je het niet vertrouwd, neem dan contact op met een arts!