In dit eerste deel van een vierdelige special gaan we nader in op RSI, een veel voorkomend probleem in Nederland en Europa. Het is belangrijk om te weten dat RSI (Repetitive Strain Injury) beslist geen ziekte is, maar een verzamelnaam voor een bepaalde mate van aandoeningen en klachten die betrekking hebben herhalende bewegingen waardoor pijnklachten in spieren en gewrichten kunnen ontstaan.

RSI, ofwel Repetitive Strain Injury, is één van de vele namen die gebruikt wordt voor dit soort klachten. Andere veelgebruikte termen zijn Repetitive Motion Injury (RMI),  Repetitive Movement Injury (RMI) en Repetitive Motion Disorder (RMD). In deze artikelreeks zal ik, voor het gemak en de overzichtelijkheid, steeds de term RSI gebruiken.

RSI, inmiddels al aangemerkt als dé aandoening van de 21ste eeuw, wordt veroorzaakt door een overmatige belasting door het gebruiken van een repeterende eenzijdige beweging en/of een verkeerde werkhouding. Dit, in combinatie met stress en het niet luisteren naar je eigen lichaam, kan voor chronische klachten zorgen.

In beginsel heb je er waarschijnlijk helemaal geen erg in, maar de eerste symptomen zijn tintelende vingers, vermoeide en gevoelige handen, een stijve nek en/of pijn in de schouders tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.

Wanneer deze eerste symptomen niet serieus genomen worden, zullen de klachten steeds erger worden en zal het pijnlijke gevoel niet meer verdwijnen. De behandeling van RSI zal dan ook steeds moeilijker en langer worden.

Feiten en cijfers

Dat RSI een steeds groter wordend probleem wordt in de huidige maatschappij van veel herhalend werk, in combinatie met stress, blijkt wel uit de cijfers. Ik zal de belangrijkste even voor je op een rijtje zetten:

Risicofactoren

Persoonsgebonden factoren (lichaamsbouw, conditie, perfectionisme) en omgevingsgebonden factoren (bedrijfscultuur, stress, werktempo en werkbelasting) maken een belangrijk deel uit van het totale pakket aan risicofactoren voor het ontstaan van RSI. Maar de meest belangrijke groep risicofactoren zijn de zogenaamde activiteitgebonden risicofactoren:

Risicoberoepen

Hoewel ieder beroep in principe een risico voor RSI in zich heeft, zijn er bepaalde beroepen die een verhoogd risico hebben:

Kinderen

Kinderen zitten op steeds jongere leeftijd achter de computer, en brengen vaak meer uren door op internet dan de meeste ouders weten, of willen weten. Niet alleen de computer, maar ook de Playstation, Nintendo en zelfs de smartphone kunnen voor problemen zorgen. De begrippen ‘Nintendo-duim’ en meer recent de ‘SMS-duim’ komen steeds vaker voor, en spreken dus voor zich.

Studenten

Naast de risicoberoepen, is ook de groep studenten een groep die een verhoogde kans maken op RSI. Deze klachten zijn niet alleen maar aan beeldschermwerk op school te maken, maar hebben ook betrekking op bijbaantjes (vakkenvullen, lopendebandwerk) en op beeldschermwerk in de privé situatie. Soms wordt de afkorting RSI wel eens uitgelegd als: Rapid Student Injury.

Dat overkomt mij niet!

Tuurlijk overkomt het jou niet… Droom maar lekker verder!

In het tweede deel van deze special gaan we in op dit soort misverstanden en fabeltjes!

Comments are closed.