In het vorige deel hebben we gekeken naar de functies van de huid en de opbouw van de huid. Natuurlijk willen we allemaal een mooi kleurtje in de zomer, dus gaan we lekker zonnebaden. Dat we hier voorzichtig mee moeten zijn is bekend, maar de zon heeft ook grote voordelen. In feite is de zon van levensbelang voor ons!
De uitstraling van de zon
De zon geeft ons warmte en licht. Voor het overgrote deel bestaat het zonlicht uit infrarode straling, wat wij hier ervaren als de behaaglijke warmte. Verder komt er Ultraviolet licht van de zon, en dat is de soort waar we voor op moeten passen:
- UVA-licht heeft de langste golflengte en is het minst schadelijk voor je huid en lichaam. Het zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-licht.
- UVB-licht heeft een gemiddelde golflengte en dringt door tot in je lederhuid. De wordt deels gefilterd door de ozonlaag en is bij normale blootstelling niet gevaarlijk.
- UVC-licht heeft de kortste golflengte en is erg gevaarlijk voor de huid. Gelukkig wordt dit volledig gefilterd door de ozonlaag.
De uitstraling van zonnebanken bestaat uit UVA-licht, nauwelijks of geen UVB-licht en géén UVC-licht.
De voordelen van de zon
De zon is onontbeerlijk voor alles wat leeft, groeit en bloeit op deze planeet. De zon heeft invloed op ons humeur, huidskleur, en maakt ons vrolijk. Daarbij is de zon erg belangrijk voor de aanmaak van Vitamine D. Een vitamine die belangrijk is voor de opname van kalk en de groei en ontwikkeling van de botten. Juist kinderen in de groei hebben hier behoefte aan, laat ze daarom lekker buitenspelen en niet urenlang achter de computer of TV hangen.
De nadelen van de zon
Langdurige blootstelling aan de zon kan in principe erg schadelijk zijn voor de huid en voor je lichaam. Het is met name de blootstelling aan het UV-licht dat de vervroegde veroudering van de huid in werking stelt. Ook is de kans op het krijgen van huidkaker groter, bij extreme blootstelling aan de zon. Laten we de meest voorkomende aandoeningen even op een rijtje zetten:
- Verbranden is de meest voorkomende aandoening. Een verbrande huid is heel lastig, maar in principe niet schadelijk. De oorzaak zit in een overmatige blootstelling aan UVB-licht. Je huid wordt 3-5 uren na blootstelling rood en wordt zeer gevoelig bij aanraking en warmte.
- Vroegtijdige veroudering van de huid, door het UVB-licht, en waarschijnlijk ook door het UVA-licht. Dit laatste is nog niet onomstotelijk bewezen, maar dit wordt wel algemeen aangenomen door de wetenschappers.
- Huidkanker is er in vele vormen, van prima behandelbare lokale plekken to een ernstige melanoom die zich uit kan zaaien.
- Lichtovergevoeligheid komt voor bij mensen met een hele lichte huidskleur. De meest bekende vorm hiervan is Polyforme Licht Eruptie (PLE), beter bekend als zonneallergie. Dit kan ontstaan door overmatige blootstelling aan UVA- en UVB-licht. Symptomen zijn jeukende bultjes die zich binnen 5 dagen beginnen te vormen. Na 7 tot 10 dagen verdwijnen deze weer. Maar bij een volgende blootstelling aan de zon begint het hele verhaal weer vanaf het begin!
De verzorging van de huid
Hoe we, naar aanleiding van al deze nare dingen, met onze huid om moeten gaan is niet erg moeilijk. Belangrijkste woorden hierin zijn: Alles met mate en met gezond verstand! Lees hierover meer in het derde en laatste deel van de special over de huid.