In het vorige deel hebben we gekeken naar de functies van de huid en de opbouw van de huid. Natuurlijk willen we allemaal een mooi kleurtje in de zomer, dus gaan we lekker zonnebaden. Dat we hier voorzichtig mee moeten zijn is bekend, maar de zon heeft ook grote voordelen. In feite is de zon van levensbelang voor ons!

De uitstraling van de zon

De zon geeft ons warmte en licht. Voor het overgrote deel bestaat het zonlicht uit infrarode straling, wat wij hier ervaren als de behaaglijke warmte. Verder komt er Ultraviolet licht van de zon, en dat is de soort waar we voor op moeten passen:

De uitstraling van zonnebanken bestaat uit UVA-licht, nauwelijks of geen UVB-licht en géén UVC-licht.

De voordelen van de zon

De zon is onontbeerlijk voor alles wat leeft, groeit en bloeit op deze planeet. De zon heeft invloed op ons humeur, huidskleur, en maakt ons vrolijk. Daarbij is de zon erg belangrijk voor de aanmaak van Vitamine D. Een vitamine die belangrijk is voor de opname van kalk en de groei en ontwikkeling van de botten. Juist kinderen in de groei hebben hier behoefte aan, laat ze daarom lekker buitenspelen en niet urenlang achter de computer of TV hangen.

De nadelen van de zon

Langdurige blootstelling aan de zon kan in principe erg schadelijk zijn voor de huid en voor je lichaam. Het is met name de blootstelling aan het UV-licht dat de vervroegde veroudering van de huid in werking stelt. Ook is de kans op het krijgen van huidkaker groter, bij extreme blootstelling aan de zon. Laten we de meest voorkomende aandoeningen even op een rijtje zetten:

De verzorging van de huid

Hoe we, naar aanleiding van al deze nare dingen, met onze huid om moeten gaan is niet erg moeilijk. Belangrijkste woorden hierin zijn: Alles met mate en met gezond verstand! Lees hierover meer in het derde en laatste deel van de special over de huid.