In de vorige twee delen van deze special hebben we gekeken naar de functies van de huid, en de invloed van zon op je huid. We gaan in dit derde deel kijken naar de algemene verzorging van de huid. Hiervoor kun je allerlei dure crèmes voor kopen, maar in feite is gezond verstand en een bescheiden budget meer dan voldoende voor een gezonde huid.

Mannen en Vrouwen

De huid van een vrouw heeft een paar grote verschillen met die van de man. Afgezien van de haargroei is de mannenhuid ongeveer 25% dikker dan die van een vrouw. Ook is het percentage Collageen in een mannenhuid hoger, waardoor mannen minder snel last van rimpels zouden hebben. Maar het gebrek aan verzorging en zonnen zonder bescherming maakt dit voordeel bij de meeste mannen weer teniet.

Algemeen: Water drinken!

Het is inmiddels een bekend feit dat water onmisbaar is voor de hydratatie van binnenuit van het lichaam, en speciaal van de huid. Water is voor een groot deel verantwoordelijk voor de vitaliteit en elasticiteit van de huid. Een wijdverbreid misverstand is dat douchen je huid ook hydrateert. Niets is minder waar, want douchen, met name heet douchen, droogt de huid juist uit! De huid heeft water van binnenuit nodig, en, dat kun je realiseren door ongeveer 1,5 liter water per dag te drinken. Dit is overigens niet alleen goed voor de huid, maar voor je algemene gezondheid.

Algemene verzorging

De huid, en speciaal de gezichtshuid, is erg kwetsbaar. Het is van belang om deze regelmatig goed te reinigen, maar het nadeel hiervan is dat dit reinigen ook de natuurlijke beschermlaag aantast. Gebruik daarom een milde, zeepvrije zeep of douche-crème.

Let bij het reinigen en verzorgen van je gezichtshuid op de volgende punten:

Veroudering van de huid kun je over het algemeen niet vermijden, maar je kunt het proces wel vertragen en uitstellen met behulp van de juiste verzorging. Dure spullen is beslist niet nodig, wel gezond verstand en een normaal voedingspatroon.