Seksuele activiteit is een uiting van liefde, genegenheid en respect, en erg belangrijk binnen een relatie. Maar ook je eigen lichaam vaart hier wel bij. Wist je dat seks helpt om je immuunsysteem sterk te houden? En dat je hart en bloedvaten hier ook baat bij hebben? Lees snel even verder!

Inmiddels kan ook de medische wetenschap hier niet meer om heen: Seks is gezond voor zowel het lichaam als voor de geest. Seks ontspant en je slaapt naderhand beter. Laten we de voordelen van actie tussen de lakens eens op een rijtje zetten:

Seks & het immuunsysteem

Er is inmiddels een duidelijke link gelegd tussen de robuustheid van het immuunsysteem en de hoeveelheid seks. Uit onderzoek in Amerika is gebleken dat mensen die regelmatig seks hebben, 1 a 2 keer week, een hoger percentage Immunoglobuline A hebben. Dit in vergelijking tot mensen die helemaal geen seks hebben. Immunoglobuline A is een antistof die je onder andere beschermd tegen verkoudheid en andere vormen van infecties. Dit wil overigens niet zeggen dat hoe meer seks je hebt, hoe hoger dit gehalte wordt. Bij mensen die 3 x of meer per week seks hadden, was het gehalte Immunoglobuline A weer lager dan de groep die 1 of 2 x per week seks hadden.

Seks & stress

Uit een Schots onderzoek is recent gebleken dat het hebben van regelmatige seks de stress kan verminderen. Onder 46 proefpersonen werden alle seks-activiteiten gedurende een langere periode in kaart gebracht. Na deze periode werden alle deelnemers in een stressvolle situatie gebracht door de verplichting om voor een volle zaal in het openbaar te spreken. De proefpersonen die regelmatig seks hadden, bleken een lagere toename in bloeddruk te vertonen. Overigens is dit effect ook bereikbaar door knuffelen, strelen of het aaien van huisdieren.

Seks & incontinentie

Vooral vrouwen willen nog wel eens last hebben van oingewild urineverlies. Wist je dat één op de drie vrouwen onder de 35 jaar hier wel eens last van hebben. Door seks worden ongemerkt de bekkenbodemspieren getraind, dezelfde spieren regelen wanneer je gaat plassen of niet. Overigens is een goede conditie van de bekkenbodemspieren binnen het liefdesspel ook een grote plus. Zowel de man als de vrouw kunnen hier veel plezier aan beleven.

Seks & verzachting van pijn

Tijdens en na de seks maakt je lichaam het hormoon Oxytocine aan. Dit zogenaamde knuffelhormoon zorgt voor een gevoel van verbondenheid, vertrouwen en geluk. Oxytocine stimuleert op zijn beurt weer de productie van Endorfine, wat bekend staat als een natuurlijke pijnstiller. De kans is dus groot dat je bij regelmatige seks minder last hebt van hoofdpijn, spierpijn of menstruatiepijn.

Seks & hart en bloedvaten

Met name oudere mensen zijn soms bang dat de inspanning van seks slecht is voor het hart. Maar uit recent onderzoek is inmiddels gebleken dat het tegenovergestelde waar is. Bij de mensen die 2 keer per week seks hadden, werd de kans op een hartaanval tot de helft gereduceerd, in vergelijking met de mensen die 1 keer per week seks hadden.

Seks & prostaatkanker

Voor de heren die bang zijn voor prostaatkanker, is er goed nieuws. Uit onderzoek is gebleken dat mannen die in hun twintiger jaren 5 x per week of meer ejaculeren, de kans op prostaatkanker later kunnen reduceren tot 33%. Dit geldt ook voor oudere mannen: Mannen die 21 x per maand ejaculeren (dus niet alleen seks met je partner, maar ook masturberen) hadden minder kans op prostaatkanker dan mannen die dit 4-7 keer per maand deden.

Seks is ook gewoon fun!

Dit zijn allemaal hele leuke weetjes, en misschien een motivatie om regelmatiger seks te hebben. Maar onthoud goed dat seks vooral leuk moet zijn, als uiting van liefde en genegenheid voor je partner.