Natuurlijk gebeuren dromen niet in werkelijkheid. Een droom is een afspiegeling van activiteiten in je hersenen tijdens de REM-slaap. Dromen helpt je bij het verwerken van indrukken die je overdag opdoet. In dit artikel geen diepliggende gedachten over de achterliggende betekenis van dromen, maar praktische info en een aantal interessante weetjes hierover.
Wat is een droom?
Een droom is een verzameling van geluiden en beelden die ervaren wordt tijdens de slaap, met name in de REM-slaap. Dromen duren over het algemeen 5 a 10 minuten. De meeste dromen kun je je niet meer herinneren de volgende ochtend. Als je een zogenaamde lucide droom hebt, ben je je bewust van het feit dat je aan het dromen bent.
Er is nog veel onderzoek nodig, maar inmiddels is wel duidelijk dat men meestal droomt over dingen die overdag zijn meegemaakt. Dit is dus het referentiekader voor de droom, al kunnen er in de droom wel allerlei variaties optreden op hetzelfde thema. Met name de begrippen tijd en plaats zijn erg flexibel in een droom. Dromen zijn een grote hulp bij het verwerken van gebeurtenissen, en helpen zodoende bij het verlagen van stress en het oplossen van problemen.
Dromen in het verleden
Vroeger bekeek men een droom als een boodschapper van de goden, en als een voorspeller van gebeurtenissen. Om de dromen uit te leggen, waren er vroeger veel zogenaamde Droomduiders en Droomboeken die allemaal hun, wel of niet correcte, uitleg hadden. Ook in de bijbel kun je hier voorbeelden van terug vinden. Denk hierbij aan de verhalen van Jozef in Genesis, en de dromen van Daniël.
Interessante weetjes over dromen
Er is veel onderzoek gedaan naar dromen. Dit heeft ons veel geleerd over de werking van dromen en waarom je droomt. Hier een aantal interessante weetjes:
- Ieder jaar breng je gemiddeld één maand dromend door, met in totaal bijna 2.000 dromen.
- Voor een gemiddeld mensenleven (72 jaar) betekent dit 150.000 dromen over een onafgebroken periode van 6 jaar!
- Als vrouwen over mannen dromen, gaat het niet perse over seks. Verleiden en flirten komt meer voor in zo’n droom.
- We dromen het meeste over achtervolgd worden, vallen of op school/werk zitten. In tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, dromen we relatief heel weinig over seks en seksuele handelingen.
- Dromen verwerken je indrukken van de vorige dag5en). Het is dus een belangrijk instrument bij het terugbrengen van stress en het oplossen van problemen.
- Als je zwanger bent droom je meer, en kun je je het beter herinneren en navertellen.
- Slaapmiddelen, antidepressiva en verdovende middelen kunnen voor nachtmerries zorgen.
- Geur heeft veel invloed op je dromen. Van een lekkere geur ga je vrolijk dromen, van een onsmakelijke geur ga je ook naar dromen.
- Mannen hebben minder vaak nachtmerries dan vrouwen.
- Een handeling in een droom duurt net zo lang als in de werkelijkheid. Het grote verschil is dat je de tijd wel kunt samentrekken, dat wil zeggen dat je in een flits aan de andere kant van de wereld kunt zijn.
- Amerikanen dromen agressiever dan inwoners van de meeste Westerse landen.
- Met name kinderen zijn bang voor monsters in de dromen. Een grote geruststelling: Maar in één op de duizend dromen komt een monster voor!
- Omdat een droom een reflectie is van eerder opgedane ervaringen in het werkelijke leven, dromen mensen die blind geboren zijn, zonder beeld. Mensen die op later leeftijd blind geboren worden, dromen mét beeld.