Natuurlijk gebeuren dromen niet in werkelijkheid. Een droom is een afspiegeling van activiteiten in je hersenen tijdens de REM-slaap. Dromen helpt je bij het verwerken van indrukken die je overdag opdoet. In dit artikel geen diepliggende gedachten over de achterliggende betekenis van dromen, maar praktische info en een aantal interessante weetjes hierover.

Wat is een droom?

Een droom is een verzameling van geluiden en beelden die ervaren wordt tijdens de slaap, met name in de REM-slaap. Dromen duren over het algemeen 5 a 10 minuten. De meeste dromen kun je je niet meer herinneren de volgende ochtend. Als je een zogenaamde lucide droom hebt, ben je je bewust van het feit dat je aan het dromen bent.

Er is nog veel onderzoek nodig, maar inmiddels is wel duidelijk dat men meestal droomt over dingen die overdag zijn meegemaakt. Dit is dus het referentiekader voor de droom, al kunnen er in de droom wel allerlei variaties optreden op hetzelfde thema. Met name de begrippen tijd en plaats zijn erg flexibel in een droom. Dromen zijn een grote hulp bij het verwerken van gebeurtenissen, en helpen zodoende bij het verlagen van stress en het oplossen van problemen.

Dromen in het verleden

Vroeger bekeek men een droom als een boodschapper van de goden, en als een voorspeller van gebeurtenissen. Om de dromen uit te leggen, waren er vroeger veel zogenaamde Droomduiders en Droomboeken die allemaal hun, wel of niet correcte, uitleg hadden. Ook in de bijbel kun je hier voorbeelden van terug vinden. Denk hierbij aan de verhalen van Jozef in Genesis, en de dromen van Daniël.

Interessante weetjes over dromen

Er is veel onderzoek gedaan naar dromen. Dit heeft ons veel geleerd over de werking van dromen en waarom je droomt. Hier een aantal interessante weetjes: