Aan het begin van het jaar was je zo overtuigd dat het deze keer zou gaan lukken: méér bewegen en afvallen. Ik hoop voor je dat het inderdaad gelukt is, maar helaas wijzen de cijfers uit dat het overgrote deel van deze goede voornemens binnen een paar weken maar vergeten worden omdat het allemaal te veel in één keer is, en de resultaten op korte termijn uitblijven. Wat is de oorzaak hiervan?

Het blijkt erg lastig te zijn om alles in één keer te doen: meer bewegen en afvallen, met andere woorden: regelmatig sporten en een dieet volgen om af te vallen. Dit is te veel voor je lichaam als het niet perfect in balans is gebracht, want een sportend lichaam heeft meer voedingsstoffen nodig dan een televisiekijkend lichaam. Als je resultaat op de langere termijn wilt behalen, dien je dit allemaal stap voor stap te doen. Advies: Vergeet het dieet voor dit moment, en begin gewoon met bewegen. Een streng dieet kun je beter later beginnen, als je lichaam gewend is aan de extra beweging.

Een paar handige tips hoe je dit het beste aan kunt pakken:

Eerst bewegen, dan pas denken aan afvallen!

Zoals eerder gezegd, is het beter om eerst te beginnen met bewegen, en daarna pas gaan denken aan het afvallen en diëten. Waarom? Omdat het weinig zin heeft om veel van de dagelijkse calorieën te schrappen, terwijl je sportende lichaam deze juist zo nodig heeft! Calorieën schrappen verlaagd je metabolisme en je bent alleen maar gefixeerd op calorieën tellen. Door te bewegen verbrand je juist calorieën, ook al is je voedingspatroon (nog) niet optimaal, je lichaam zal zich aan gaan passen en calorieën verbranden, spieren opbouwen en daarmee creëer je een snellere stofwisseling voor de lange termijn. Daarnaast krijg je van bewegen een mentale oppepper, waardoor je uiteindelijk beter gemotiveerd bent om gezonder te eten. Na een tijdje zal dat vanzelf gaan, zonder dat je je daarvoor hoeft te ‘dwingen’

Wees niet té streng voor jezelf

Gezond eten is goed, maar je kunt ook overdrijven. Als je voldoende beweegt, kun je je best een lekkere snack veroorloven. Als je gaat diëten, stap dan niet direct over op een spartaans dieet van water, groente en magere producten. Geef je lichaam de tijd!

Haal de batterijen uit de weegschaal!

Het klinkt misschien vreemd, maar vergeet de weegschaal even. Natuurlijk wil je resultaat zien, en wel zo snel mogelijk, maar de eerste 4 tot 6 weken zal je weegschaal een vertekend beeld laten zien, wat heel erg demotiverend zal werken. In de eerste periode zal je voornamelijk vocht verliezen. Een betere indicatie in deze periode is je kleding: Zit je broek wat minder strak om je billen? Voilà! Resultaat!

Zoek een manier van bewegen die bij je past

Ga niet tegen heug en meug een sport beoefenen, als je je niet lekker voelt bij deze manier van bewegen. Dat demotiveert alleen maar. Zoek een manier van bewegen waar je jezelf lekker bij voelt, bijvoorbeeld joggen. Pas de routine aan zoals je wilt. Maak gebruik van je smartphone om tijdens het joggen naar je favoriete muziek te luisteren, en maak gebruik van beschikbare Apps, die je helpen bij de work-out.

Creatief bewegen, òòk als je het erg druk hebt!

Een veelgehoorde ‘smoes’ is dat de tijd voor sporten ontbreekt. Als je écht niet een half uur per dag vrij kunt maken, moet je creatief gaan denken: Ga bijvoorbeeld een bureau op je loopband bouwen, of schaf een draadloze headset voor je telefoon aan. Op deze manieren kun je tijdens het bewegen gewoon doorwerken. Of dit erg ontspannend is, is nog maar de vraag, maar het is beter dan niets.