Transpireren is erg gezond, maar kan in sommige gevallen erg hinderlijk en gênant zijn. Zwetende handpalmen gaat nog, zwetende voeten is wat lastiger, maar zwetende oksels zijn het meest gênant. Niet alleen ruikt iedereen de typische zweetgeur, maar is het ook zichtbaar, zeker als je synthetische kleding draagt in bepaalde kleuren zoals rood, blauw en grijs. Is er iets aan te doen?

Wat is zweten?

Zweet is , op het moment dat dit lichaam verlaat, volledig geurloos. De onaangename, typische, zweetgeur ontstaat pas op het moment dat het zweet zich gaat verbinden met bepaalde huidbacteriën. In principe kun je nagenoeg overal op je lichaam zweten, maar de meeste mensen hebben toch het vaakst last van zweetvoeten en zweetoksels. Er is al veel onderzoek gedaan naar de uiteindelijke oorsprong van het zweten, hoe dit te voorkomen en waarom de één er meer last van heeft dan de ander, maar dat heeft tot op heden nog maar weinig concrete aanwijzingen opgeleverd. Wat wel duidelijk geworden is dat het sympathische zenuwstelsel hier een rol in speelt, aangezien deze de hoeveelheid zweet van het lichaam regelt. Het komt ook geregeld voor dat gekruid eten een oorzaak van overmatig zweten is. Ook veel roken, veel koffiedrinken en stress spelen een belangrijke rol hierin.

Als je structureel heel erg veel zweet, noemen we dat hyperhidrosis. Deze extreme vorm van zweten komt gelukkig maar weinig voor, naar schatting 1 op de 100 mensen hebben hier last van.

Wat kun je doen?

Er zijn natuurlijk allerlei deodoranten verkrijgbaar om de zweetgeur te maskeren, maar hiermee los je het probleem zelf nooit op. Daarnaast zijn deze producten stuk voor stuk op chemische basis, en brengen je huid dus in dis-balans. Je kunt zelf al heel veel doen zonder chemische deodorant, om de kans op zweten zo klein mogelijk te maken:

Stress voorkomen!

Het volgende is voor veel mensen heel erg herkenbaar: Je hebt een belangrijk sollicitatiegesprek, of je moet een presentatie geven voor een grote zaal mensen. Juist op dat moment breekt het zweet letterlijk uit! Stress is een hele belangrijke katalysator voor okselzweet. Je kunt de bovenstaande tips toepassen, maar je kunt natuurlijk ook proberen de stress te vermijden door eerst te gaan sporten of aan yoga te doen. Op deze manier sport je letterlijk de stress uit je lichaam. Dit is een tip voor dat speciale moment. Heb je heel vaak last van stressmomenten? Dan wordt het zaak om dit eerst aan te pakken door meer controle over je leven te krijgen. Misschien leg je de lat te hoog, of ben je toe aan een andere baan! Kijk eens heel kritisch naar jezelf, om een structurele oplossing te vinden die de stress kunnen voorkomen. Stress is niet alleen een belangrijke veroorzaker van okselzweet, maar is ook funest voor je hele lichaam.

Medische oplossingen

Je kunt natuurlijk allerlei middeltjes proberen. Bij de één zal het werken, terwijl het voor de ander weggegooid geld geweest is. Dit ligt niet aan het product, maar meer op de reactie van het product met het lichaam. En het is juist dat lichaam die bij iedereen weer anders is.

Als de zweetoksels erg extreem zijn, kun je botox-injecties overwegen. Deze eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam winder zweet aanmaakt. Nadeel is dat je dit iedere 9 maanden moet herhalen.

Een meer definitieve methode is hidrosuctie. Hierbij worden, onder plaatselijke verdoving, de zweetklieren in de oksel losgemaakt en weggezogen. Is erg rigoureus, maar wel effectief!