Het paasweekend staat voor de deur. Traditioneel worden er in dit weekend heel veel eieren gegeten. Maar gezien de recente schandalen in de voedselketen, en met name het ei-schandaal in Duitsland, wordt het steeds moeilijker om de juiste producten te kiezen. Waar kun je nog op vertrouwen?

Het overgrote deel van de eieren die in Nederland verkocht worden zijn van oorsprong Nederlands. Dus het Duitse schandaal heeft geen gevolgen voor onze eierconsumptie. Ook heeft een recent, onafhankelijk, onderzoek van het programma ‘Eenvandaag’ uitgewezen dat in Nederland niet gefraudeerd wordt met biologische eieren. Een hele geruststelling!

Misleidende marketing

Het aanbod is groot, en met de meest vindingrijke teksten op de verpakkingen wordt de consument gelokt om toch maar dat éne doosje eieren te kopen omdat deze gelegd zijn door ‘hele blije en vrije kippen’. Het woord biologisch vind je nergens, maar toch wordt de indruk gewekt dat de kippen vrije uitloop hebben en goed voer krijgen. Deze misleidende reclame-uitingen zijn al jaren een punt van discussie, omdat het voor jou, als consument, steeds lastiger wordt om het juiste doosje eieren te pakken. Laten we eens kijken wat het verschil is tussen de verschillende soorten eieren, en hoe je deze kunt herkennen.

Biologische Eieren

Biologische eieren zijn de beste eieren die je op dit moment kunt kopen. Biologische eieren worden geproduceerd volgens zeer strenge normen die regelmatig door de onafhankelijke stichting SKAL worden gecontroleerd. Biologische eieren kun je herkennen aan het biologische keurmerk EKO. De legkippen leven in stallen met een ruimte van maximaal 6 dieren per vierkante meter, terwijl ze ook een vrije uitloop hebben met een ruimte van minimaal 4 vierkante meter per dier. Minimaal 8 uren per dag hebben de dieren de mogelijkheid om vrij buiten te lopen. Snavels mogen nooit gekapt worden en de kippen hebben een onafgebroken nachtrust van minimaal 8 uren per dag.

Vrije uitloop eieren

Vrije Uitloop eieren is de benaming voor eieren die gelegd zijn door kippen die, zoals de naam aangeeft, een vrije uitloop hebben. Alle omstandigheden binnen zijn vergelijkbaar met de scharrelkippen, maar buiten hebben de kippen een ruimte van minimaal 2,5 vierkante meter per kip.

Scharreleieren

De term scharreleieren is, naar mijn mening, één van de meest misleidende termen die je maar kunt bedenken. Scharreleieren zouden afkomstig zijn van scharrelkippen. De naam wekt duidelijk de indruk dat deze kippen kunnen ‘scharrelen’ en dus een vrije uitloop hebben. Niets is minder waar! De kippen leven in schuren met legnesten, strooisel op de grond, zitstokken en daglicht via de ramen. Ze verlaten deze schuur niet en leven met maximaal 9 kippen op een vierkante meter. Eigenlijk is dit een verbeterde versie van de oude legbatterijen, want de kippen zullen nooit van hun leven buiten komen, laat staan ‘scharrelen’. De term is ooit bedacht omdat de kippen hun eigen voedsel zouden kunnen zoeken op de grond, en dat schijnt ook ‘scharrelen’ te heten. Ook worden nog steeds de snavels van de kippen gekapt.

Keurmerken en codering

Deze drie soorten eieren zijn voor de consument eenvoudig te herkennen aan een relevant keurmerk en een codering op het ei zelf. De eerste twee cijfers geven het soort ei aan. De twee letters geven de land-code aan en de laatste 7 cijfers geven het bedrijf van herkomst aan.

EKO-keurmerkEU KeurmerkBiologische Eieren

Scharrel-keurmerk

Scharreleieren

Vrije Uitloop KeurmerkVrije Uitloop Eieren

Prettige paasdagen!

Ok, biologische eieren zijn misschien iets duurder, maar hiermee weet je wel zeker dat er aandacht besteedt is aan het dierenwelzijn, het milieu en de beschikbare natuurlijke bronnen. Biologische eieren zijn smakelijker en beter voor je gezondheid.

Ik wens je, mede namens het hele team van Chiropractie Westland, hele prettige paasdagen!