Ons leven wordt helemaal geregeld door onze mobiele telefoon. Intelligente apparaten die ons in staat stellen om op een snelle manier te communiceren met anderen. Dit communiceren gebeurde in eerste instantie voornamelijk via sms, en nu ook meer en meer via Whats-App, een applicatie die ons in staat stelt om gratis berichten heen en weer te sturen. Maar deze manier van communiceren heeft ook zijn nadelen. De sms-duim en de Whats-App vinger zijn daar het bewijs van.

Na de muisarm, de gsm-elleboog, de iPod-duim en het tablet-nek-syndroom hebben we er inmiddels een paar nieuwe varianten bij: de sms-duim was al langer bekend, maar de allernieuwste is toch wel de Whats-App vinger. Allemaal leuke namen, maar het gaat eigenlijk maar om één aandoening: overbelasting van spieren en/of gewrichten waardoor deze gaan ontsteken. Bij zeer intensief gebruik van een smartphone in het algemeen kunnen spieren en gewrichten in vingers, handen en polsen overbelast raken, verkrampt raken of zelfs slijtage oplopen.

We spreken hier van een whats-app vinger en een sms-duim, maar het mag duidelijk zijn dat dit alleen maar een verzamelnaam is. Volgens wetenschappers kunnen ook klachten voorkomen bij het gebruik van alle apparaten met een touch-screen. Denk hierbij dus ook aan het gebruik van een tablet. De verschillende vingerbewegingen die toegepast kunnen worden kunnen stuk voor stuk problemen veroorzaken. Een paar voorbeelden zijn de swipe-techniek (vegende beweging met de wijsvinger over het scherm) en de twee-vinger beweging voor het in- en uitzoomen.

De symptomen

Als je geen enkele risico wilt lopen met dit fenomeen, moet je op een aantal punten letten:

Als je één of meerdere van deze symptomen hebt, is het beter om je tempo op je smart-phone wat lager te leggen. Worden de symptomen steeds erger? Neem dan direct contact op met je huisarts of, nog beter, direct met de Chiropractor. Deze laatste kan in een relatief korte tijd de problemen oplossen en je weer pijnvrij maken.

Hoe kun je problemen vermijden?

Als je maar zelden een sms’je verstuurd, of alleen maar je telefoon gebruikt om mee te bellen, zal je geen last krijgen van deze aandoeningen. Maar als je een regelmatig sms-, whats-app- en twitter-gebruiker bent, is het belangrijk om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen om problemen op de lange termijn te vermijden.

Bij regelmatig gebruik is het belangrijk om afwisselend met links én met rechts te typen. Ook moet je natuurlijk niet te lang achter elkaar dezelfde (soort) beweging maken. Heel veel mensen sms’en door de telefoon in één hand te houden, en met de duim van dezelfde hand te sms’en. Het is beter om met de vingers van de andere hand te sms’en. Deze beweging is minder inspannend en forceert de spieren minder.

RSI en Chiropractie

RSI in het algemeen, dus niet alleen de sms-duim, is een aandoening die op een efficiënte manier te behandelen is door een Chiropractor. Door middel van drukpunt-therapie zorgt de Chiropractor er voor dat de spieren zich weer kunnen ontspannen. De irritatie van de spier zal hierdoor uiteindelijk afnemen, waardoor de pijnklachten ook zullen afnemen.

Als je last hebt van één van bovenstaande punten, bel dan snel voor een oriënterend gesprek en een behandeling!