Alles precies volgens de regels doen, en exact de schijf van 5 toepassen op onze dagelijkse maaltijden is iets wat niet gemakkelijk is. Is ook niet nodig, want zo nu en dan zondigen is heus niet zo erg. Maar als dit zondigen structureel wordt, is het een ander verhaal. Wat zijn de meest voorkomende slechte eetgewoontes?

Als jij jezelf herkend in één van de volgende eetgewoontes, dan wordt het hoog tijd om actie te ondernemen. Ok, ik geef toe dat het beslist niet gemakkelijk is. Gewoontes die al jaren ingesleten zijn kun je niet zomaar 1-2-3 veranderen. Toch is het de moeite waard om hier (nog meer) aandacht aan te besteden. De beloning zal groot zijn, want je zult je ongetwijfeld beter gaan voelen, meer energie hebben en zelfs afvallen!

Als je jezelf herkend in alle vier de punten, probeer dan niet alles in één keer te veranderen. De kans van slagen is groter als je de punten één voor één aanpakt.

Alcohol

De Fransen doen het eigenlijk voor iedere maaltijd: Een zogenaamde Apéro. Een alcoholisch drankje met een lekker hapje erbij, voordat je met de maaltijd begint. Met name in het weekend wordt dit ook steeds meer in Nederland gedaan. Niet alleen de zoute hapjes (544 calorieën per 100 gram) zijn funest voor je lichaam en voor je lijn, maar ook de alcohol zelf. Dit laatste bevat al snel 70 calorieën per 100 ml. En meestal blijft het niet bij één glaasje.

Snel eten

Ben je een snelle eter? Op het moment dat je je eten, om wat voor reden dan ook, naar binnen schrokt, krijgt je lichaam niet de tijd om een signaal te geven dat het genoeg is. Het signaal dat je vol zit. Je blijft dus maar dooreten totdat je letterlijk de bovenste knoop van je broek los moet maken om plaats te maken voor je uitdijende maag. Bovendien krijg je op deze manier niet de kans om het eten écht te proeven, waardoor je minder zult genieten van de maaltijd. Buiten al deze feiten om, de maaltijd is ook een moment dat je met je hele gezin samen bent, en met elkaar kunt praten. Neem dus de tijd voor elkaar én voor het eten!

Maaltijden overslaan

Het klinkt ideaal: Nu een maaltijd overslaan, zodat je vanavond wat meer kunt eten tijdens dat dinertje met je vrienden. Maar in feite werkt dit tegenovergesteld! Door een maaltijd over te slaan maak je het extra moeilijk voor je lichaam om de eetlust in bedwang te houden. De strijd met de onbedwingbare behoefte om te gaan snacken zal je gaan verliezen. Bovendien mist je lichaam de regelmaat, waardoor de kans groot is op overgewicht.

Helemaal los gaan in het weekend

Het gebeurt regelmatig: Je bent de hele week braaf geweest, waardoor je in het weekend helemaal los gaat met in het achterhoofd dat je maandag weer braaf zult zijn. Als je ieder weekend slecht en onregelmatig eet, met daarnaast misschien de nodige glazen alcohol, betekend dit dat je 30% van de tijd ongezond bezig bent. Hiermee doe je alles teniet wat je in de loop van de week opgebouwd hebt. Een kleine uitspatting in het weekend is prima, maar overdrijf dit niet en probeer zoveel mogelijk je ritme van de week te behouden.