Ooit had biologische eten een ‘geiten-wollen-sokken-imago’, maar dat is inmiddels verleden tijd. Biologisch eten heeft inmiddels haar waarde bewezen en in de supermarkten kun je steeds meer biologische producten vinden. Tijd om dit eens onder de loep te nemen!

We gaan in deze driedelige special nader in op de betekenis van biologisch eten en de biologische landbouw en veeteelt. In het tweede deel gaan we nader in op de voordelen van biologische producten, zowel voor jezelf als voor het milieu en het dierenwelzijn. In het derde deel kun je lezen waar je de producten kunt kopen, en hoe je deze het beste kunt herkennen.

Wat is biologisch precies?

De term ‘biologisch’ wordt op veel manieren gebruikt. Een wijdverbreide misvatting is dat het garant staat voor kwaliteit. Dit is deels wel waar, maar dat is dan meer het gevolg van de gebruikte methodes tijdens de productie. De term ‘biologisch’ heeft in principe alléén betrekking op de gebruikte methodes. Iedere boer en producent moet zich aan deze methodes houden, wat zeer streng wordt gecontroleerd.

Ondanks dat de smaak en kwaliteit niet direct worden gecontroleerd, mag het duidelijk zijn dat de smaak beter zal zijn door het niet gebruiken van pesticiden en groeihormonen. Alleen al het ontbreken hiervan is beter voor je gezondheid.

De 4 grondbeginselen

Het hele biologische principe gaat uit van 4 grondbeginselen. Deze zijn allemaal gericht op het welzijn van mens, dier en natuur, en natuurlijk de interactie tussen deze drie elementen.

Algemene kenmerken

De biologische landbouw en veeteelt heeft een aantal belangrijke kenmerken. Deze zijn stuk voor stuk zeer belangrijk en zijn allemaal gebaseerd op de eerder genoemde 4 beginselen van de biologische landbouw en veeteelt.

‘Biologisch’ versus ‘Scharrel’

De twee termen biologisch en scharrel worden heel vaak doorelkaar gehaald. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar niets is minder waar. Als je kijkt naar de productiemethodes en het welzijn voor dieren, milieu en gezondheid, wint ‘biologisch’ het ruim van ‘scharrel’. De oorzaak van het eerdergenoemde misverstand zit met name in de reclame die voor deze producten wordt gemaakt. Op de verpakkingen zie je meestal een ‘scharrelende’ kip, een vrolijk beest die lekker ‘scharrelend’ buiten haar kostje bij elkaar zoekt, terwijl in de meeste gevallen een scharrelkip nooit buiten komt! Biologische kippen kunnen daarentegen overdag altijd buiten lopen, als ze dat willen.

Een scharrelei kun je herkennen aan de code ‘2’ op het ei, terwijl je een écht biologisch ei kunt herkennen aan de code ‘0’

In het volgende deel gaan we de voordelen van biologische producten onder de loep nemen!