Het is in de wirwar van alle reclame-uitingen erg lastig om de juiste bio-producten te kiezen. Is een blije kip nu beter dan een vrije kip? Gelukkig hebben we een houvast in de vorm van verschillende keurmerken!

Je kunt Deel 1 Wat precies is Biologisch eten hier vinden en Deel 2 Is Biologisch eten gezonder hier vinden

Biologisch is niet altijd biologisch!

Als je de bio-schappen van de supermarkten bekijkt, wordt je overspoeld met de meest creatieve reclame-uitingen. De éne kip is nog blijer dan de andere, en sommige koeien eten wel heel erg groen gras. Hiermee wordt het imago geschapen van biologische producten, terwijl dit lang niet altijd waar is. Als een ei gelegd is door een blije kip, wil dat beslist niet zeggen dat het een biologisch ei is. En of die kip ook écht bij is, kunnen we alleen maar naar raden.

In de wildgroei van kreten, mooie plaatjes en beloftes hebben we een paar dingen waar we houvast aan hebben: De keurmerken die aangeven dat het product of bedrijf ook écht voldoen aan de gestelde normen. Als één van deze keurmerken niet op de verpakking staan, kun je het product als bio-product beter negeren. Wat zijn die keurmerken en wat is het verschil?

Europees keurmerk

EU KeurmerkVoor het verlenen van het Europese keurmerk is de Stichting SKAL in Zwolle verantwoordelijk voor Nederland. Het Europese keurmerk is de basis voor alle andere keurmerken. Producten die het EU-logo dragen, zijn producten die uit de EU komen. Als je een van de andere keurmerken op een verpakking ziet staan, maar niet het EU-keurmerk, wil dat zeggen dat het een goedgekeurd biologisch product is, maar niet in de EU vervaardigd.

EKO keurmerk

Het EKO-keurmerk is gebaseerd op  de Europese Normen. Jaarlijks worden de bedrijven en hun producten onderworpen aan zeer strenge controles die uitgevoerd worden door de Stichting SKAL uit Zwolle. Naast het EKO-logo, wordt ook altijd een code afgedrukt. Deze code kun je zelf checken op de site van SKAL, en geeft aan van welke producent het product afkomstig is.

Demeter keurmerk

Het Demeter-keurmerk gaat nog een stapje verder dan het EKO-keurmerk. Naast de eisen die gesteld worden voor het verlenen van het EKO-keurmerk, moeten Demeter-producten ook nog voldoen aan een hele rij aanvullende antroposofische voorwaarden. Binnen de antroposofie wordt het landschap en de bodem als één geheel beschouwd. Een heel belangrijk criterium hierin is de natuurlijke kringloop binnen de productieketen.

Erkend Streekproduct

Ter ondersteuning van de lokale bio-boer is het keurmerk Erkend Streekproduct in het leven geroepen. Deze producten hebben al het EKO-keurmerk, maar wordt aangevuld met het Erkend Streekproduct keurmerk om de herkomst te kunnen garanderen.

De kleine bio-boer

Het hele proces van keuren en de jaarlijkse controle kost veel geld. Deze kosten moeten worden gedragen door de boeren en de producenten. Met name de kleinere boeren kunnen deze kosten soms niet dragen, en bieden de producten dus aan zonder keurmerk. Hier is helemaal niks mis mee omdat je zelf met de boer kunt praten, en meestal het bedrijf kunt bekijken.

Het zijn juist déze boeren die jouw steun hard nodig hebben in de strijd tegen de grote concerns die miljoenen-verslindende reclamecampagnes aan bio-producten besteden.

Laten wij, als consument, er voor zorgen dat de échte biologische producten een kans krijgen. Een kans die ze verdienen, want échte bio-producten worden met veel liefde gemaakt. Niet alleen in het belang van het dierwelzijn en het milieu, maar juist ook in het belang van jou en mij, als consument!