De zonnebank is, zéker in het voorjaar, erg populair om alvast een kleurtje te krijgen voordat de échte zomer begint. Maar hoe zit dat met zonnebanken? Al die negatieve verhalen? Als je niet op de juiste manier van de zonnebank gebruik maakt, zijn er inderdaad grote risico’s.

De zomer staat er aan te komen, en veel mensen beginnen nu zenuwachtig naar hun melkwitte benen te staren. Zeker aan het begin van de zomer staan een paar gebruinde benen nét even leuker bij dat vlotte jurkje. De beslissing is dan snel gemaakt: Een abonnement op de zonnebank om enigszins voor te bruinen. Op deze manier ga je de zomer in met een lichtgebruinde huid. Een basis voor de rest van de zomer. Maar is de zonnebank wel goed voor je lichaam? Er zijn inderdaad een paar zaken die je wenkbrauwen doen fronsen. Dingen die je vooraf moet weten!

Ontstaan van huidziektes

In het algemeen moet gezegd worden dat als je té vaak en té lang in de zon ligt, je huid uit gaat drogen en er een sterk verhoogde kans op huidziektes zoals kanker is. Niet alleen de natuurlijke zon heeft dit effect, maar ook de zonnebank. Bij té veelvuldig gebruik van een zonnebank, kan de huid zich niet meer herstellen en kunnen er problemen optreden. Gebruik dus altijd een zonnecrème die past bij jouw type huid.

Rimpel-vorming en uitdroging

Hoewel de straling UV-B van zowel de natuurlijke zon als van de zonnebank erg miniem is, is het wel degelijk aanwezig. Onder invloed van UV-B droogt de huid uit en worden er onvermijdelijk rimpels gevormd. De verantwoordelijke stoffen voor de elasticiteit van de huid gaan verdwijnen, waardoor de huid een leerachtig uiterlijk krijgt. Het is dus belangrijk om na een bezoek aan de zonnebank voldoende water te drinken voor extra hydratatie. Neem ook ruim de tijd tussen twee bezoeken aan de zonnebank, om de huid de kans te geven om zich te herstellen.

Zwanger onder de zonnebank?

Ook al ben je zwanger, dan nog kun je gewoon gebruik maken van de zonnebank, zonder dat je ongeboren kindje daar schade van ondervindt. Maar door een niet-normale hormoonhuishouding in je lichaam, kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Deze zijn blijvend!

Tatoeages en littekens

Een litteken op je huid bevat minder pigment dan normaal, dus zijn veel gevoeliger voor verbranding. Ook als je een tatoeage hebt, is het belangrijk om te weten dat sommige kleuren, in combinatie met de straling, allergische reacties op kunnen leveren. Probeer dus altijd littekens en tatoeages af te dekken of extra te beschermen.

UV-licht is slecht voor je ogen

Als je té veel UV-B straling in je ogen krijgt, kan dat hele vervelende gevolgen hebben: Lasogen of sneeuwblindheid. Maar niet alleen UB-B kan zorgen voor problemen. Ook UV-A, wat het overgrote deel van de straling is, kan zorgen voor grijze staar, lensvertroebeling of cataract. Zorg dus altijd voor afdoende afdekking van je ogen.

Alcohol

Als je onder de zonnebank kruipt met alcohol in je bloed, ga je sneller verbranden. Dit komt doordat de alcohol je bloedvaten wijder maakt. Ga dus nuchter onder de zonnebank liggen!

Make-up en medicijnen

Er kan een interactie plaatsvinden tussen de UV-stralen en eventueel gebruikte medicijnen. Als je medicijnen gebruikt, is het verstandig om eerst even met je behandelend arts te overleggen. Voor wat betreft make-up is het belangrijk om voor de zonnebanksessie alle (resten) make-up grondig te verwijderen. Het beste is om eerst even lekker te douchen, om op deze manier alle cosmetische producten van je lichaam te verwijderen.

Geschrokken?

Het klinkt allemaal erg alarmerend. Als je niet op de juiste manier van de zonnebank gebruik maakt, is het ook alarmerend. Lees in het volgende artikel op welke manier je het beste van de zonnebank gebruik kunt maken, zonder onnodige risico’s te nemen.