In het vorige artikel kwamen nogal wat schokkende feiten naar voren over zonnebank-gebruik. Natuurlijk zitten er risico’s aan vast, maar net als met alles geldt hier ook dat je alles met mate moet doen. Dit geld zeker voor zonnen in het algemeen. Als je je aan bepaalde spelregels houdt, loop je weinig of geen risico’s.
Als je een zonnebank-kuur volgt in een studio, dan zal je in de meeste gevallen eerst een advies en een aanbeveling krijgen, afgestemd op je huidtype. Als je dit niet krijgt, vraag er dan naar. Want ook daar betaal je voor! Het blijft natuurlijk een advies, maar hou je daar wel aan. Het niet opvolgen van dit advies kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals je in het vorige artikel hebt kunnen lezen.
Voor de mensen die zelf een zonnebank of een zonnehemel thuis hebben staan, zijn er geen adviezen in de buurt. Voor die mensen heb ik een lijstje opgesteld van dingen doe je WEL moet doen, en vooral van dingen die je beslist NIET moet doen!
Maar allereerst even het volgende:
Bepaal je eigen huidtype
Iedereen heeft een eigen huidtype. Dit huidtype is sterk bepalend voor de lengte en de intensiteit van een zonnebaksessie. Hoe bepaal je je eigen huidtype?
- Huidtype 1: Dit type huid is zeer licht en verbrand heel erg snel. Een zonnebad resulteert steeds weer in een rode huid, en niet in een bruine huid. Meestal hebben de mensen met huidtype 1 blauwe ogen, lichtblond of rood haar en meestal sproeten.
- Huidtype 2: Dit huidtype verbrand meestal heel snel, en wordt erg langzaam bruin. De basishuid is erg licht, en de persoon heeft meestal grijze, groene of lichtbruine ogen.
- Huidtype 3: Deze licht getinte huid wordt gemakkelijk bruin, en verbrand nagenoeg nooit. Meestal in combinatie met donkerblond tot bruin haar en meestal donkere ogen.
- Huidtype 4: Dit is een, van nature, reeds getinte huid die nooit verbrand, en gemakkelijk bruiner wordt. Donker haar en donkere ogen.
Als je huidtype 1 hebt, kun je eigenlijk niet onder de zonnebank. Je huid is gewoon té gevoelig. Bij huidtype 2 moet je heel voorzichtig zijn en langzaam opbouwen.
Wat je WEL moet doen!
- Altijd de aanwijzingen van de zonnebank strikt opvolgen.
- Afhankelijk van je huidtype moet je de zonnebankkuur langzaam opbouwen.
- Gebruik een speciaal UV-brilletje om je ogen te beschermen.
- Als je huid gaat prikken of jeuken, ga dan direct onder de zonnebank vandaan.
- Als je een huidaandoening hebt, moet je eerst met je behandelende arts raadplegen.
- Ga, na de sessie, lekker douchen. De bruine kleur ontstaat in je huid, en spoelt dus beslist niet zeg!
- Breng, na het douchen, een goede vocht inbrengende crème of lotion aan. Dit voorkomt versnelde veroudering en uitdroging.
Wat je NIET moet doen!
- Ga niet even snel een zonnebankkuur doen voordat je op vakantie gaat. Voor een gezond en blijvend resultaat moet je dit opbouwen. Dit geldt zowel voor zonnebankgebruik als voor de zon zelf.
- Ga niet onder de zonnebank liggen met make-up. In combinatie met de Uv-straling kunnen er irritaties optreden.
- Ga niet té vaak onder de zonnebank. Bij huidtype 4 is het strikte maximum 50 x per jaar. Hoe sneller je huidtype verbrand, hoe minder sessies je kunt doen. Dit varieert van 12 x per jaar bij een huidtype 2, tot 50 x per jaar bij een huidtype 4.
- Ga géén zonnebrandmiddelen gebruiken. De hoeveelheid licht, en de duur van de sessie, moet afgestemd zijn op je huidtype.
- Als je huid uiteindelijk niet veel bruiner wordt, ga dan niet vaker onder de zonnebank. Pigment is erfelijk bepaald, en kun je uiteindelijk niet veranderen met méér uren zonnebank.
- Ga niet onder de zonnebank als er huidkanker in de familie voorkomt.
- Als je net verbrand bent ga je niet onder de zonnebank. Geef je huid de tijd om te rusten en te herstellen.