In het vorige artikel kwamen nogal wat schokkende feiten naar voren over zonnebank-gebruik. Natuurlijk zitten er risico’s aan vast, maar net als met alles geldt hier ook dat je alles met mate moet doen. Dit geld zeker voor zonnen in het algemeen. Als je je aan bepaalde spelregels houdt, loop je weinig of geen risico’s.

Als je een zonnebank-kuur volgt in een studio, dan zal je in de meeste gevallen eerst een advies en een aanbeveling krijgen, afgestemd op je huidtype. Als je dit niet krijgt, vraag er dan naar. Want ook daar betaal je voor! Het blijft natuurlijk een advies, maar hou je daar wel aan. Het niet opvolgen van dit advies kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals je in het vorige artikel hebt kunnen lezen.

Voor de mensen die zelf een zonnebank of een zonnehemel thuis hebben staan, zijn er geen adviezen in de buurt. Voor die mensen heb ik een lijstje opgesteld van dingen doe je WEL moet doen, en vooral van dingen die je beslist NIET moet doen!

Maar allereerst even het volgende:

Bepaal je eigen huidtype

Iedereen heeft een eigen huidtype. Dit huidtype is sterk bepalend voor de lengte en de intensiteit van een zonnebaksessie. Hoe bepaal je je eigen huidtype?

Als je huidtype 1 hebt, kun je eigenlijk niet onder de zonnebank. Je huid is gewoon té gevoelig. Bij huidtype 2 moet je heel voorzichtig zijn en langzaam opbouwen.

Wat je WEL moet doen!

Wat je NIET moet doen!