Ja, je leest het goed: Vet eten is goed voor jou! En nee, nu niet gelijk de jas aantrekken en een broodje bal bij de snackbar halen. We spreken natuurlijk over gezonde vetten zoals Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetten, waar je lichaam beslist niet zonder kan. Nog sterker, je lichaam vaart er wel bij, zonder dat je er dik van wordt. Helaas eten we nog steeds veel te veel verzadigde vetzuren, een vetsoort waar het lichaam weinig tot niets van nodig heeft.

Onverzadigd vet / Verzadigd vet / Transvet

En nu gaan we lekker vet eten!

Vet eten is goed, zolang het dus maar onverzadigde vetten zijn. Met name mensen die af willen vallen, gaan in het algemeen minder vet eten. Dit is een fout uitgangspunt, want je lichaam kan er niet zonder. Tenminste niet zonder de onverzadigde vetten.

Onverzadigde vetzuren bevatten onder andere Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Beide van groot belang bij het verlagen van de kans op hart- en vaatziektes. De tegenhanger, de verzadigde vetzuren, verhogen deze kans juist heel sterk!

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren, waaronder ook het alfa-linoleenzuur valt. Dit vetzuur kan niet door het lichaam zelf aangemaakt worden, en moet dus uit voedsel gehaald worden. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld vette vis. 450 mg. Omega-3 vetzuren is aanbevolen, maar meestal eten we maar 200 mg. per dag. Het daarom aan te bevelen om 2 x per week vette vis op het menu te zetten. Dit bevorderd de hormoonbalans, stimuleert de hersenfuncties en bevorderd de geestelijke balans.

Omega-6 vetzuren

De basis van Omega-6 vetzuren wordt gevormd door Linolzuur. Deze goede vetten vindt je onder andere in saffloerolie en zonnebloemolie. Linolzuur wordt ook kunstmatig toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadvetten.

In balans

Het is van belang dat beide vetzuren in de juiste balans zijn. Té veel van een bepaalde soort is ook weer niet goed. Volgens wetenschappers is 4 gram Omega-3 vetzuur; en 12 gram Omega-6 vetzuur per dag de juiste hoeveelheid en de juiste verhouding.