Ja, je leest het goed: Vet eten is goed voor jou! En nee, nu niet gelijk de jas aantrekken en een broodje bal bij de snackbar halen. We spreken natuurlijk over gezonde vetten zoals Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetten, waar je lichaam beslist niet zonder kan. Nog sterker, je lichaam vaart er wel bij, zonder dat je er dik van wordt. Helaas eten we nog steeds veel te veel verzadigde vetzuren, een vetsoort waar het lichaam weinig tot niets van nodig heeft.
Onverzadigd vet / Verzadigd vet / Transvet
- Onverzadigd vet komt het meeste voor in plantaardige producten. Deze vetten spelen een hele grote rol bij het voorkomen van onder andere hartziekten en vaatziekten. Ook worden deze vetten gebruikt bij het maken van de cellen in het lichaam. Er zijn onverzadigde vetten die het lichaam wél nodig heeft, maar deze zelf niet kan maken. Deze vetten moeten dus uit de voeding komen. Een voorbeeld hiervan is Linolzuur en Linoleenzuur. Deze twee komen onder andere voor in halvarine en margarine.
- Verzadigd vet komt over het algemeen uit dierlijke producten. Over het algemeen wordt aangenomen dat verzadigde vetzuren slecht zijn voor je lichaam, maar hier is nog steeds discussie over. Sommige wetenschappers kunnen hier geen bewijs voor vinden, terwijl anderen beweren dat verzadigde vetten het cholesterolgehalte in je bloed verhogen.
- Transvet is een onverzadigd vet, maar nog gevaarlijker dan verzadigde vetten. Transvet ontstaat onder andere doordat plantaardige vetten, dus onverzadigde vetzuren, wordt gehard. Dit gebeurt onder andere in de frituurpan en ook bij het bereiden van sommige soorten koekjes. Je kunt Transvetten nooit helemaal vermijden, want van nature komen deze ook voor in zuivelproducten en vlees.
En nu gaan we lekker vet eten!
Vet eten is goed, zolang het dus maar onverzadigde vetten zijn. Met name mensen die af willen vallen, gaan in het algemeen minder vet eten. Dit is een fout uitgangspunt, want je lichaam kan er niet zonder. Tenminste niet zonder de onverzadigde vetten.
Onverzadigde vetzuren bevatten onder andere Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Beide van groot belang bij het verlagen van de kans op hart- en vaatziektes. De tegenhanger, de verzadigde vetzuren, verhogen deze kans juist heel sterk!
Omega-3 vetzuren
Omega-3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren, waaronder ook het alfa-linoleenzuur valt. Dit vetzuur kan niet door het lichaam zelf aangemaakt worden, en moet dus uit voedsel gehaald worden. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld vette vis. 450 mg. Omega-3 vetzuren is aanbevolen, maar meestal eten we maar 200 mg. per dag. Het daarom aan te bevelen om 2 x per week vette vis op het menu te zetten. Dit bevorderd de hormoonbalans, stimuleert de hersenfuncties en bevorderd de geestelijke balans.
Omega-6 vetzuren
De basis van Omega-6 vetzuren wordt gevormd door Linolzuur. Deze goede vetten vindt je onder andere in saffloerolie en zonnebloemolie. Linolzuur wordt ook kunstmatig toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadvetten.
In balans
Het is van belang dat beide vetzuren in de juiste balans zijn. Té veel van een bepaalde soort is ook weer niet goed. Volgens wetenschappers is 4 gram Omega-3 vetzuur; en 12 gram Omega-6 vetzuur per dag de juiste hoeveelheid en de juiste verhouding.