De stof aspartaam is niet erg bekend, en wordt ook wel E951 genoemd. Het is een kunstmatige zoetstof met een lage energetische waarde. Aspartaam wordt veel gebruikt in zoete lightproducten en frisdranken. Sinds de introductie in de jaren tachtig, duiken er steeds meer negatieve berichten op over het gebruik van deze omstreden stof. Laten we dit eens op een rijtje zetten!

Aspartaam wordt als suikervervanger gebruikt in heel veel (light)producten vanwege het feit dat de zoetkracht 160 tot 200 maal groter is dan gewone suiker.

De ontdekking van aspartaam

De kunstmatige zoetstof Aspartaam werd in 1985 bij toeval ontdekt toen een onderzoeker bezig was met een medicijn tegen maagzweren. De wetenschapper ontdekte de zoetheid van één van de gemaakte verbindingen bij toeval toen hij aan zijn vingers likte nadat deze ‘vervuild’ was met de gemaakte stof. Uiteindelijk werkte de stof niet tegen maagzweren, maar werd door de hoge zoetkracht een gigantisch commercieel succes voor de fabrikant.

Als zoetjes in de koffie en thee

Aspartaam wordt onder andere op de markt gebracht als zoetjes voor de koffie of thee. De merknamen ‘Nutrasweet’ en ‘Canderel’ zullen je waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Met name de mensen die hun gewicht onder controle willen houden, of willen afvallen, gebruiken deze zoetjes.

Als zoetstof in meer dan 6.000 producten

Aspartaam wordt voornamelijk gebruikt in dieetproducten zoals frisdrank en koffiezoetjes. Maar daarnaast ook in veel producten die gericht zijn op kinderen, zoals ranja, yogi-drink, dubbeldrank, yoghurt, kwark, yakult, snoep, taart, kauwgum en ook peutertandpasta!

Als met name kinderen de stof Aspartaam overmatig gebruiken (een hele fles cola-light leegdrinken, bijvoorbeeld) kan dit directe gevolgen hebben in de vorm van hoofdpijn, misselijkheid en oorsuizen. Op de lange termijn kunnen de effecten veel erger zijn.

De voordelen van aspartaam

Jawel, we beginnen met de voordelen, want deze zijn er ook.

De nadelen van aspartaam

Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat aspartaam kankerverwekkend zou zijn, met name bij overmatig gebruik door jonge kinderen en jongvolwassenen.

Stevia, het betere alternatief!

Aspartaam is erg omstreden, hoewel er ook voordelen zijn. Overigens zijn noch de voordelen, noch de nadelen ooit afdoende aangetoond. Maar waarom het risico nemen? Er is een alternatief in de vorm van Stevia, een plantaardige zoetstof die bijna 30 keer zo zoet is als gewone suiker, geen koolhydraten kent, geen calorieën heeft en een Glycemische index heeft van 0! Stevia is een natuurlijk product waarvan je zeker bent dat je geen risico’s loopt met je gezondheid!