Het wordt weer lekker weer, het zonnetje laat zich steeds meer zien, en iedereen is plotseling veel vrolijker. Je ziet het leven plotseling door een heel andere bril als er een lekker zonnetje schijnt. Wat doet de zon met je lichaam?

De zon is goed voor je humeur

Ons lichaam heeft grote behoefte aan licht in het algemeen, en speciaal de zon, om ons helemaal top te voelen. Het licht regelt onze biologische klok, die op zijn beurt weer verantwoordelijk is voor onze slaap en ons humeur. Als je een winterdepressie hebt, wordt dit ook steeds vaker opgelost met lichttherapie. Hét bewijs dat de zon goed is voor je humeur en depressies tegen gaat.

De zon is goed voor je botten

Onder invloed van de zon, wordt vitamine D aangemaakt door de huid. Deze vitamine is belangrijk voor de hechting van het calcium op de botten, dus direct voor de groei van de botten. Overigens heeft dit niets tot heel weinig met de directe zon te maken. Een half uurtje buiten in het licht is voldoende.

De zon is goed voor je immuunsysteem

Zoals de aanmaak van vitamine D goed is voor de botten, is het ook belangrijk voor ons immuunsysteem. Deze vitamine D is essentieel bij het activeren van ons immuunsysteem. Zo speelt vitamine D een belangrijke rol in de preventie van bacteriële infecties, virale infecties, psychiatrische immuunziekten, cardiovasculaire immuunziekten en in sommige gevallen zelfs vormen van kanker.

De zon is goed tegen multiple sclerose

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is inmiddels bewezen dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid zon en het aantal gevallen van multiple sclerose. Met name een gematigde blootstelling aan de zon in de kinderjaren draagt sterk bij aan een kleinere kans op deze aandoening. Dit effect is niet te danken aan de aanmaak van, vitamine D, maar het directe gevolg van de uv-stralen.

Maar…alles met mate!

Het is beslist niet nodig om uren achterelkaar in de zon te gaan zitten om van al deze voordelen te kunnen genieten. Het is voldoende om dagelijks, voor een korte periode, een zonnebad te nemen. Draag wel een zonnebril en vergeet de zonnebrandcrème niet!

Als je te veel aan de directe zon blootgesteld wordt, zijn de nadelen vele malen groter dan de voordelen. Bij overmatig gebruik gaat de huid uitdrogen, krijgt de huid een leerachtige uitstraling, en is er een grotere kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd. Ook kan de uv-straling zorgen voor zonnebrand, het verbranden van de huid wat niet alleen érg rood is, maar ook zeer vervelend jeukt. Als je regelmatig verbrandt, wordt de kans op huidkanker ook hoger. Té veel zon verouderd de huid heel erg snel. Naast het uitdrogen van de huid, beginnen zich ook rimpels te vormen.

Conclusie

Zonnen is heerlijk, en je krijgt er een lekker kleurtje van. Bovendien heeft de zon een aantal belangrijke voordelen voor je lichaam. Maar ga nooit té lang in de zon zitten: Alles met mate!