Over het algemeen wordt aangenomen dat koffie slecht is voor je gezondheid. Met name de cafeïne zou een aanslag plegen op je lichaam, en de kans op hart- en vaatziekten fors verhogen. Natuurlijk kleven er nadelen aan koffie, maar er zijn ook voordelen, mits natuurlijk de koffie met mate gedronken wordt.

In Nederland drinken wij maar liefst bijna 150 liter koffie per persoon per jaar. Dat staat gelijk aan 3 koppen per dag. Hiermee staan we op de 7de plaats op de wereldranglijst van koffiedrinkende naties. Vroeger was koffie gewoon koffie. Een pak Douwe Egberts uit de schappen van de supermarkt. Maar tegenwoordig is er een gigantische keus aan smaken, sterktes en manieren van het maken van je kopje troost. Iedereen heeft zijn favoriete smaak en sterkte.

Een Franse koning zei ooit over zijn favoriete bakje koffie:

“…Zo heet als de hel, zo zwart als de duivel, zo zuiver als een engel en zo zoet als de liefde….Zo moet koffie zijn…”

De nadelen van koffie

Hoewel er in het verleden veel nadelen aan de koffie toegeschreven werden, wordt deze lijst steeds kleiner. Zo zou koffie slecht zijn voor het hart en voor de bloedvaten. Maar dit onderzoek stamt uit een tijd dat iedereen rookte, dus ook de proefpersonen. De uitslag is dus niet erg betrouwbaar.

Verder zou koffie de ijzeropname van je lichaam kunnen beperken, het zou glaucoom stimuleren en het zou sterk zuurvormend zijn, wat op zijn beurt weer slecht voor je hart is. Koffie tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen sterk afgeraden vanwege het risico op een laag geboortegewicht van de baby.

De voordelen van koffie

Bescherming tegen kanker

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat het nuttigen van koffie een klein remmend effect heeft op een aantal vormen van kanker. Over het algemeen wordt aangenomen dat het chlorogeenzuur in de koffie hiervoor verantwoordelijk is. Bij het drinken van 2 koppen koffie per dag, zou je al minder kans hebben op galstenen en leverkanker. Ook de kans op blaaskanker en kanker aan de dikke darm zou kleiner zijn.

Bescherming tegen diabetes type 2

De kans om deze vorm van diabetes te krijgen zou ook kleiner worden bij het drinken van 2 koppen koffie per dag. Ook hierbij ligt de oorzaak waarschijnlijk in het aanwezige chlorogeenzuur, wat een antioxidant is. Het maakt hierbij dus niets uit of je cafeïnevrij of niet. Het chlorogeenzuur zorgt voor een geleidelijke opname van suiker in je darmen, waardoor een hoge glucose-spiegel tegengegaan wordt. Koffie zorgt, in het algemeen, ook voor een stimulatie van de productie van insuline. Het is wel opvallend dat voor diegene die reeds diabetes type 2 hebben, koffie averechts kan werken en de bloedsuikerspiegel sterk kan laten schommelen.

Koffie maakt alert

De aanwezige cafeïne in de koffie stimuleert het centrale zenuwstelsel, waardoor het geheugen, de concentratie en het vermogen om logisch te denken wordt verhoogd. Ook heb je een hogere reactiesnelheid, en kun je beter ‘multitasken’. Maar ook hiervoor geldt dat je koffie met mate moet drinken. In korte tijd een hoge dosis cafeïne nemen, heeft een tegenovergesteld effect. Nadeel van de alertheid is het feit dat je slechter kunt slapen. De stof adenosine, die ervoor zorgt dat je je slaperig voelt, wordt geblokkeerd door de cafeïne.

Verkleinde kans op de ziekte van Parkinson

Dit zou vooral bereikt worden door de cafeïne in de koffie. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op Parkinson steeds kleiner wordt, naarmate er meer koffie wordt gedronken.

Alles met mate…

Zoals zo veel dingen in het leven, is het raadzaam om koffie met mate te drinken. Alleen dan zullen de negatieve effecten minimaal zijn, en de positieve effecten maximaal.