Zodra we even in een dipje zijn, grijpen we heel vaak naar de chocolade. Wat is dat toch? In feite weet je lichaam precies wat het nodig heeft als je je even niet goed voelt. Pure chocolade bevat namelijk een aantal oppeppende stofjes voor lichaam en geest. Daarnaast is de smaak natuurlijk niet te versmaden!

Wat is chocolade?

Het belangrijkste onderdeel van chocolade is natuurlijk cacao, welke gemaakt wordt van cacaobonen. Cacao bevat  voor het grootste deel eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar daarnaast zit in cacao ook een veelheid aan belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen, flavonoïden en alkaloïden. Daarnaast nog een aantal oppeppers zoals:

Puur is het beste!

Er zijn allerlei varianten chocolade in de handel. De meest gebruikte zijn witte chocolade (waar eigenlijk helemaal geen cacao in zit), melk chocolade en pure chocolade. De pure variant is de beste, omdat hier het hoogste percentage cacao in zit. Daardoor profiteer je het meest van de positieve werking van dit heerlijke snoepgoed. Eén van de belangrijkste stoffen, die in pure chocolade het meeste voorkomen, zijn de flavonoïden. Deze werken als antioxidant en verwijden je bloedvaten zodat cholesterol geen kans krijgt om deze te verstoppen. Op deze manier wordt je beter beschermd tegen hart- en vaatziekten.

Verlaging van de bloeddruk

Deze zelfde flavonoïden verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk ook enigszins zal gaan dalen. Uit onderzoek is gebleken dat bij het eten van 6 gram pure chocolade de bovendruk daalt met gemiddeld 2,9 milligram, en de onderdruk met 1,9 milligram. Dit klinkt misschien niet veel, maar slechts een hele kleine verlaging van de bloeddruk heeft een forse daling van de kans op hart- en vaatziekten als gevolg.

Een lekker gevoel

Op het moment dat je pure chocolade eet, gaan je hersenen het gelukshormoon endorfine aanmaken. Deze stof is een lichaamseigen morfine die op 5 niveaus het lichaam helpt:

Stress bestrijden met magnesium

Het mineraal Magnesium is een onmisbare stof voor je stofwisseling, en werkt kalmerend op je zenuwstelsel. Bij een magnesiumtekort heb je last van vermoeidheid, hartkloppingen, slapeloosheid en prikkelbaarheid. Het lichaam is in staat om maar een kleine hoeveelheid op te slaan, dus is het van belang om de voorraad regelmatig aan te vullen. 100 gram pure chocolade bevat ongeveer een derde van de dagelijkse behoefte!

Maar…alles weer met mate!

Maar naast al deze heilzame stofjes, zitten er ook slechtere stoffen in. Denk hierbij aan suikers en vetten. De aanwezige cafeïne, wat stimulerend werkt, kan ook verantwoordelijk zijn voor hartkloppingen. Té veel cafeïne leidt tot stressklachten, depressiviteit, stemmingswisselingen, rusteloosheid en een hoge bloeddruk. Eet dus lekker de pure chocolade, maar overdrijf dit niet. Zodra je té veel chocolade eet, zullen alle voordelen direct omslaan in een lange lijst met nadelen.

Koop een lekker stuk chocolade en ga voor kwaliteit, en niet voor kwantiteit. Na een lange dag werken een klein stukje chocolade voor een prettig gevoel, verlaging van je bloeddruk en een lager cholesterol. Of gewoon omdat je het lekker vindt!