Wij krijgen heel regelmatig vragen in onze praktijk over zwangerschap in het algemeen, en speciaal over bekkeninstabiliteit. Een nagenoeg onvermijdelijk gevolg van de zwangerschap. Maar je kunt heel veel doen om het allemaal wat draaglijker te maken. Lees snel even verder!

Wat is bekkeninstabiliteit?

Tijdens, en ook na, je zwangerschap kun je last hebben van bekkeninstabiliteit. Dit is het gevolg van het feit dat je spieren en gewrichtsbanden soepeler worden om aan het einde van de zwangerschap de geboorte mogelijk te maken. De verweking van de banden hoeft niet direct een instabiel bekken ten gevolg vte hebben. Maar als je bekken deze vreemde stand aanneemt, zijn de beide bekkendelen enigszins van elkaar verschoven. Pas dan spreken we van een bekkeninstabiliteit.

De symptomen van bekkeninstabiliteit

Het kan voorkomen dat je, tijdens de zwangerschap, last krijgt van je bekken en de instabiliteit hiervan. Je hebt last van continue zeurende pijn in je onderrug, je stuitje, aan de achterkant of de zijkant van je benen, je liezen, je schaambeen en in je buik. De pijn zal waarschijnlijk uitstralen naar de rest van je benen, je rug en in extreme gevallen zelfs naar je nek. De pijn is erg afwisselend, waardoor je erg onzeker wordt over jezelf. “Zit ik me dit te verbeelden?”

Het voorkomen van bekkeninstabiliteit

Er zijn manieren om een instabiel bekken te voorkomen, of in ieder geval draaglijker te maken. De basis hiervan is, dat je moet zorgen dat je lichaam continue in balans is. Je kunt dit bereiken door de volgende tips ter harte te nemen:

Daarnaast is de belangrijkste tip die ik je kan geven: Luister heel goed naar je lichaam, en twijfel nooit over wat je voelt. Als je pijn hebt, dan heb je pijn. Er is niemand die iets anders kan beweren. Het is jouw lichaam en jouw gevoel!

Bekkeninstabiliteit en Chiropractie

Door middel van Chiropractie kun je bekkeninstabiliteit voorkomen, of in ieder geval draaglijk maken. Door middel van stabiliserende Chiropractische correcties en oefeningen wordt het bekken weer gestabiliseerd. Daarnaast wordt de behandeling geconcentreerd op het creëren van de juiste spierbalans rondom het bekken. Als extra ondersteuning kan er ook gebruik gemaakt worden van een bekkenband.

In het algemeen is het heel verstandig om een afspraak te maken met Chiropractie Westland, ook al heb je niet direct klachten! Juist de preventieve werking van een behandeling kan erger voorkomen in het eindstadium van de zwangerschap. Op deze manier helpen wij je om jezelf, en dus je ongeboren kind, zo gezond mogelijk te houden. Iedereen zal dan fit aan de start staan als de bevalling begint!

Als je zwanger bent, maak dan direct een afspraak voor een preventieve behandeling. Op deze manier bespaar je jezelf niet alleen heel veel ergernis, maar vooral ook pijn!