Wist je dat té veel eten in 75% van de gevallen veroorzaakt wordt door emoties? We zijn het zo gewend en het is zelfs een deel van onze cultuur geworden: Als je, als kind, iets goed deed werd je beloond met een snoepje, als je verdriet hebt krijg je ook een snoepje om je te troosten, en als je op vakantie was kreeg je allemaal extra lekkere dingen.

Alle mogelijke soorten emoties resulteren dus ook op latere leeftijd in een associatie met eten. Meestal is dit onnodig eten, maar de emotie is aanwezig, dus moet dit bestreden worden met eten. En als het niet werkt, dan maar wat meer eten. Overgewicht is het directe gevolg.

Laten we deze emoties allemaal eens op een rijtje zetten. Op deze manier kun je deze zelf herkennen , met daarbij het aangeleerde eetgedrag. Ga voor jezelf eens heel kritisch na welke emotie bij jou dikwijls de trigger is voor een eetbui. Op het moment dat je dit helder op een rijtje hebt, kun je er iets aan doen om te leren dit te beheersen.

Stress

Dit is de grootste trigger voor de meesten van ons. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat stress je een vervelend gevoel in je buik geeft, wat door de hersenen vertaald wordt als honger. Je begint dus te eten en te eten totdat het vervelende gevoel weer weg is. Té veel eten door stress zorgt eigenlijk voor een exponentiële gewichtstoename. Dit komt door het feit dat het lichaam in tijden van stress bepaalde lichaamsfuncties in de slaapstand zet. Hierdoor heeft je lichaam minder eten nodig, terwijl je toch gewoon door eet en, vanwege het vervelende gevoel in je buik, nog wat extra’s neemt.

Verveling

In het hedendaagse leven hebben we ieder moment van de dag wel wat te doen. We hebben een tv met honderden kanalen, natuurlijk internet met haar oneindige vermaak, en de smartphone waarmee je altijd je sociale contacten kunt onderhouden. Of gewoon ouderwets even iemand opbellen. Tegenover deze verrijking, staat ook een hele duidelijke verarming. Ondanks alle vertier, vervelen we ons ook heel vaak. Dit komt met name door een vaak eenzijdig en onevenredig veel gebruik van één medium. Bij verveling gaan we eten: Het geeft een goed gevoel en het doodt de tijd. Tijdens een lange, lange werkdag blijf je maar dooreten uit die zak snoep die je uit de automaat getrokken hebt, en die zak chips is leeg voordat je het in de gaten hebt.

Geluk

Het klinkt misschien erg tegenstrijdig, maar een gelukkig gevoel kan ook leiden tot onnodige en ongezonde eetlust. Dit heeft te maken met een ervaring uit de jeugd: Een soort beloning voor jezelf als je iets goed gedaan hebt, en je dus gelukkig en trots voelt. Je hebt het gevoel dat je je nu eindelijk kunt ontspannen, en daardoor vind je al snel dat je die volgende chocoladereep écht verdient hebt.

Verdriet en eenzaamheid

Deze twee emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de eenzaamheid voel je je erg verdrietig, en als gevolg daarvan ga je je terugtrekken waardoor je je nog eenzamer voelt. Het lichaam kiest in zo’n geval heel snel voor de gemakkelijkste uitweg: eten. Door te eten komt er een stof vrij die je blij maakt en je nare gevoelens sterk afzwakt. Aangezien deze stof, endorfine genaamd, verslavend kan zijn, kan dit een erg alarmerende situatie opleveren. De omgeving moet hier erg op letten, want de persoon in kwestie is op een bepaald moment verslaafd, en kan niet meer zelfstandig hiermee stoppen.